Hlavní obsah

Tesla Cybertruck má potenciální problém. Vztahuje se k jeho nejvýraznějšímu aspektu

Kontroverzní design Tesly Cybertruck možná způsobí dost zásadní problém v průběhu příprav na sériovou výrobu. Může být nebezpečný jak pro lidi vně auta, tak i pro posádku uvnitř, myslí si šéf ANCAPu.

Foto: Tesla

Tesla Cybertruck

Článek

Tvar a materiál karoserie Cybertrucku může být nebezpečný pro ostatní účastníky silničního provozu, myslí si James Goodwin, vedoucí organizace ANCAP, australské varianty našeho EuroNCAPu, který se zabývá aktivní i pasivní bezpečností nových aut. Speciálně má na mysli chodce a cyklisty.

„Má docela ostrou příď, a ne moc míst, která by mohla při srážce s chodcem uhnout,” uvedl Goodwin pro australský web News.

Foto: Tesla

Tesla Cybertruck

Nejen vně auta by však při nehodě mohl vyvstat problém, nýbrž i uvnitř pro pasažéry. Elon Musk při představení auta zmiňoval ocelový exoskelet, který je odolný proti promáčknutí. Jenže to znamená také to, že je velmi tvrdý. A to je problém.

„Obecně se očekává, že vozidlo absorbuje část energie z nárazu, protože pokud se to nestane, budou to lidé uvnitř vozidla, kteří budou muset zvládnout největší nápor přetížení,” vysvětluje Goodwin.

Tesla Cybertruck zevnitř: Obří obrazovka a neskutečné zrychlení

AutoMoto

V rozhovoru zmínil také očividná fakta, pro která by Cybertruck v současné formě nikdy nemohl být schválen pro silniční provoz. To znamená hlavně absenci zrcátek, stěračů a blinkrů, nebo třeba také fakt, že kola vyčuhují ven z karoserie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám