Hlavní obsah

Vzpoura proti strojům: Američané úmyslně ničí autonomní vozy

Právo, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé Arizony nemají prototypy společnosti Waymo v lásce. Ničí jim pneumatiky a utočí na ně. Firma v Arizoně testuje prototypy Chrysleru Pacifica. Ty mají moderní výbavy rozhodně větší množství než pochopení z řad obyvatel amerického státu. Jako vzpoura lidí proti technologiím působí zpráva New York Times, která s odkazem na policejní dokument hovoří již o 21 incidentech během posledních dvou let.

Foto: Julia Wang, ČTK/AP

Test samořízeného vozu v San Francisku

Článek

Jedná se o ataky testovacích vozů ve smyslu píchnutí pneumatiky či vrhání kamenů na jedoucí exempláře. Další příklady pak hovoří o šikaně těchto aut v provozu. A sice od ostatních šoférů, kteří samořídícímu autu údajně vjíždějí do cesty a úmyslně jej zastavují bez hlubšího smyslu.

Foto: Reuters

Waymo vozí platící zákazníky

Policie dokonce hovoří o případu muže, který si před prototyp stoupnul a nechtěl jej pustit dále. Vůz s autopilotem pochopitelně umí chodce rozpoznat, a tak mu v takové situaci nezbývá, než zůstat stát na místě. Muž prý takové vozy v okolí svého bydliště nechce. Ostatně, nakonec se mu jeho plán vydařil, protože společnost na základě této události přesměrovala testovací trasu na jiné komunikace.

Nejvážnější situace nastala v momentě, kdy dosud neznámý pachatel vyhrožoval testovacímu řidiči pistolí. Přesněji revolverem velké ráže. To se však nakonec obešlo bez poškození majetku či újmy na zdraví.

Dceřiná společnost Googlu představila předělaný prototyp v roce 2016. Vozy jsou díky velkému množství senzorů různého typu schopny pohybovat se i ve složitých jízdních podmínkách. Pro zajištění maximální bezpečnosti je však vždy připraven zasáhnout také člověk za volantem. Takovou práci ale po zjištění výše zmíněného nelze úplně závidět.

Reklama

Výběr článků

Načítám