Hlavní obsah

Auta vyrobená v Číně jsou kvalitnější než ta z Evropy, uvádí Volvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli menším tolerancím a většímu podílu lidské práce při výrobě jsou Volva vyrobená v Číně lepší než ta vyrobená v Evropě, říká senior viceprezident designu Volva Robin Page. Rozdíly však prý nejsou velké.

Foto: Volvo

Volvo S90 - švédský luxus made in China?

Článek

V souvislosti s odkupem švédské automobilky Volvo čínským koncernem Zheijang Geely se objevily názory, že Volvo už není švédské, nýbrž čínské. Později se objevily zprávy, že automobilka bude některá svá auta v Číně dokonce vyrábět.

Vskutku, sedan S90 se od konce roku 2016 vyrábí v továrně v čínském Ta-čchingu a odtud vlakem cestuje do Evropy, příp. lodí do USA. A podle Robina Page, senior viceprezidenta designu u automobilky Volvo, je kvalita S90 z Číny lepší než těch z Evropy.

„Zjišťujeme, že kvalita automobilů je lepší v Číně než v Evropě. Všichni se obávali kvality, ale jakmile začala výroba, kvalita byla lepší než v Evropě,” komentoval situaci Page pro australský magazín Go Auto.

Menší tolerance, méně automatizace

Důvodem je podle něj to, že se v Číně fabrika méně spoléhá na automatizaci a větší část produkce vkládá do rukou lidem. Také mají čínské továrny menší povolené tolerance a odchylky, takže výroba musí být přesnější.

Evropané „vložili do systému spoustu automatizace, takže chybí manuální doladění. Oni v tom mají více lidí, méně automatizace, což dává možnost snížit tolerance a přesně všechno doladit,” vysvětluje Page. Rozdíly však podle něj nejsou velké.

A proč se vůbec v Číně sedan S90 začal vyrábět? O velké sedany je zájem především v Číně, takže to vozy mají k zákazníkům blíže.

Reklama

Výběr článků

Načítám