Hlavní obsah

V Londýně jezdí autobusy na kávu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako palivo je možné použít ledacos. Někdo jezdí na benzín, jiný na elektřinu, další na líh. Ale káva, na kterou jezdí některé doubledeckery v Londýně, to je novinka.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Do motorů některých aut lze nalít prakticky cokoliv. Jeden čas i u nás byl trend jezdit na použitý fritovací olej. Problémy ale převážily nad pochybnou logikou a vše se vrátilo k normálu. V Londýně však jdou zajímavou cestou, když získávají palivo z kávové sedliny.

Jde o takzvaný kávový olej, který se získává z tohoto zbytku po přípravě kávy. Vyrábí ho společnost Bio-bean, která sbírá kávu po restauracích, kavárnách a pražírnách. Dokáže z ní vytvořit palivo, které je možné bez výraznějších problémů tankovat do naftových motorů autobusů. Je to přírodní biopalivo, takže jde i o ekologii.

Samozřejmě že zatím toho paliva moc vyrobeno nebylo. Firma vyprodukovala jen 6000 litrů. To není moc, vždyť ročně autobusy v Londýně spotřebují víc než čtvrt miliónu litrů nafty. Takže tenhle malý podíl je jen na rok pro jeden autobus. Ale pokud bude zapotřebí, bude ho víc. Vždyť jen v Londýně se vyprodukuje 200 000 tun kávové sedliny ročně. A to je už pořádná hromada.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám