Hlavní obsah

Gumpert Apollo se vrátí, ale už jen jako Apollo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firma Gumpert GmbH zkrachovala. Kdysi jeden z nejrychlejších vozů planety Gumpert Apollo tak skončil jako sirotek. Nyní ale společnost koupila jihokorejská firma, která už v březnu představí nástupce.

Foto: Gumpert

Gumpert Apollo 2006

Článek

Jelikož Roland Gumpert, bývalý zakladatel a majitel stejnojmenné firmy, jaksi vlastní práva na své jméno, nová firma se už bude jmenovat jen Apollo Automobil GmbH.

Foto: Apollo

Apollo

Za znovuzrozením značky stojí společnost Ideal TeamVenture, kterou možná znáte z téměř rok staré podobné kauzy – nákupu slavné firmy De Tomaso. Velké plány ale zatím nenašly naplnění, a firma tak investuje do další značky, která má základ, jejž je možné rozvíjet.

Ano, jde o model Apollo, který pravděpodobně v lehce upravené formě a s novým názvem Apollo Arrow představí na ženevském autosalonu.

Co bylo Gumpert Apollo?

Když jsme už zmínili Gumpert Apollo, asi by se slušelo trochu oprášit vědomosti. Šlo o supersport, který poháněl motor od Audi. Aby také ne, když byl Roland Gumpert bývalý konstruktér této značky. Ten tak použil přeplňovaný vidlicový osmiválec o objemu 4,2 litru, ze kterého doloval od 650 do 800 koní.

Auto bylo postaveno kolem chrom-molybdenových ocelových trubek v prostorovém rámu, který byl obalen karoserií z karbonu a hliníku.

Foto: Gumpert

Gumpert Apollo S 2013

Poslední představený model Apollo S z roku 2013 zvládal zrychlit z 0 na 100 km/h za 2,9 sekundy a dvoustovku dal za 8,8 sekundy.

O schopnostech vozu svědčí i to, že v roce 2008 zvládl ve slavném pořadu Top Gear zajet nejrychlejší čas na jejich okruhu a dlouho kraloval celému žebříčku. Dnes je na osmém místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám