Hlavní obsah

Automobiloví dědečci přitáhli do Slavkova 10 tisíc lidí

Právo, Per Kozelka

Stovky nablýskaných veteránů, které jejich majitelé opatrují mnohdy už desítky let s láskou a péčí. Krásné počasí a k tomu deset tisíc nadšených návštěvníků. Takový byl sobotní už jednadvacátý ročník Oldtimer festivalu na zámku ve Slavkově u Brna.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Někteří účastníci byli i stylově oblečeni.

Článek

Mnozí lidé, kteří vyrazili obhlédnout veterány z dob První republiky, ale i nablýskané „ameriky“ ze šedesátých let nebo dobře známé škodovky, volhy a lady, využili příležitosti a vyšňořili se do elegantních oděvů jak vystřižených z prvorepublikových žurnálů.

„Dorazilo okolo 10 tisíc lidí, což je velice slušný počet. Všichni návštěvníci, se kterými jsem mluvil, si akci pochvalovali. Je to rozsahem největší událost, která se na zámku pořádá. Přijede k nám spousta návštěvníků, kteří by jinak do Slavkova nezavítali a ze zkušenosti víme, že se pak vrací i s rodinami třeba na prohlídku zámku,“ pochvaloval si ředitel zámku Aleš Šilhánek.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Něchyběly ani vozidla s počátků automobilismu.

Pořadatelé měli letos o důvod víc, proč mít vrásky na čele. Oldtimer festival se totiž termínově křížil s mistrovstvím republiky v silniční cyklistice. „Ty dvě akce jdou technicky proti sobě, cyklisté potřebují uzavřít silnice, my zas naopak otevřít, aby nenastaly komplikace s příjezdem návštěvníků. Nakonec se to ale podařilo skloubit i díky pomoci dopravní policie a dobré dohodě s organizátory,“ oddechl si Šilhánek.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Na své si pišly i děti.

Dorazily i veterány z dvacátých let

Se svým krasavcem Aero 30 dorazil do Slavkova i František Pokorný od Moravského Krumlova. „Starat se o veterána je radost, mám ho už 43 let, už je pro mě jako ta bába, co mám doma,“ smál se Pokorný. „Koupil jsem si ho na normální ježdění, tenkrát to bylo vozidlo mého mládí a celý život jsem s ním normálně jezdil v létě i zimě. V zimě třeba žiguly i s dvěma pytli písku vzadu klouzaly a já jel jako pantáta,“ zavzpomínal Pokorný, který se svým vozem najede ročně i 2,5 tisíce kilometrů.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Malí i velcí, staří i mladí, ženy i muži. Ti všichni obdivovali stovky nablýskaných krasavců.

Hned vedle hrdě prezentoval svůj vůz Jaroslav Hrabčík z Hodonína. „Můj veterán je z roku 1929, v rodině je už po tři generace. Já se o něj starám 45 let. Na srazy vždycky přijedu po vlastní ose,“ pochválil výdrž svého stroje Hrabčík.

Po vydařené letošní akci, které se zúčastnilo na 1300 vystavovatelů a prodejců náhradních dílů, už organizátoři přemýšlí nad dalším dvaadvacátým ročníkem, který bude opět na začátku prázdnin ve Slavkově.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Malí i velcí, staří i mladí, ženy i muži. Ti všichni obdivovali stovky nablýskaných krasavců.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Něchyběly ani vozidla s počátků automobilismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám