Hlavní obsah

Bezbolestný porod v hypnóze zažívá v Anglii boom

Novinky, Dana Sokolová
Londýn

Jestli něco těhotné ženy skutečně stresuje, pak většinou strach z porodu a bolesti. Podle odborníků sice neexistuje zcela bezbolestný porod, ale bolest jako takovou lze zmírnit a to především díky epidurálu. Ovšem ve světě ženy upřednostňují zcela jinou metodu a to autohypnózu.

Článek

Hypnóza je přirozený stav, při němž jsou tělo a mysl jsou velmi uvolněné, přesto si člověk plně uvědomuje, co se děje a dokáže se i velmi dobře soustředit. 

Proto jsou ženy, které se rozhodnou rodit v hypnóze, schopny i v hluboké hypnóze normálně chodit, mluvit a pohybovat se podle potřeb. Plně si uvědomují, co se s nimi děje, cítí, prožívají a jsou schopny komunikovat. Navíc i mnohem intenzivněji vnímají každý pohyb miminka, ale přesto zůstávají v klidu.

Důležitá příprava

Podle odborníků je zapotřebí se na porod v hypnóze náležitě připravit. Žena by měla absolvovat nejméně tři týdny před plánovaným porodem speciální kurz, kde se naučí základní techniky.

Přestože se do hypnózy dokáže uvést více než 90 procent lidí, porodit v hypnóze dokáže pouze čtvrtina žen. Podle odborníků je pro hypnózu nejdůležitější představivost maminky a její ochota spolupracovat. Nejlépe se hypnotizují ti, kdo jsou k hypnóze dobře motivováni, neboť očekávají, že se jim během hypnózy splní nějaká konkrétní potřeba či přání. Úspěch hypnózy je závislý na schopnosti uvolnit se a poslouchat.

Psychická příprava spočívá především v psychoreflexi. Žena se naučí správně prodýchávat kontrakce a naučí se cviky proti porodním bolestem. Tento základ zvládne žena během šesti sezení v 36. - 38. týdnu.

I porod může proběhnou naprosto v klidu a bez bolestí

Samotná hypnóza je pak založena na kombinaci sugesce a distrakce. Žena se musí zaměřit na nějaký příjemný zážitek a zapomenout tak na bolest. Autohypnózu je pak schopna použít kdykoliv a kdekoliv ji potřebuje.

Při porodu v hypnóze má žena kontrolu nad svým tělem a myslí, je přítomna všech fází. Čím víc se blíží doba samotného porodu, tím žena upadá do hlubší hypnózy, kdy se upíná ještě víc k myšlence, že její tělo je schopno porodit dítě velmi lehce a příjemně. Její mysl je naprogramována tak, aby udělala vše, co ona potřebuje.

Pokud budoucí maminka chce, dokáže si ze samotného porodu zapamatovat sebemenší detail. Například i to, co většina žen při porodu ani nezaregistruje.

"Můžu upřímně říct, že jsem necítila žádnou bolest," ujišťuje čtenáře Daily Mailu 33letá obchodní manažerka Victoria Parrottová a dodává: "'Všechno, co jsem cítila, byly jemné doteky, když má dcera procházela mou pánví. Byl to skutečně mimořádný zážitek."

Parrottová nejprve se svým mužem absolvovala kurz autohypnózy.

'Každý den jsem cvičila sama uvedení do klidné zóny tak, abych si byla úplně jistá, že v průběhu akce jsem schopna oddělit svou mysl od mého těla. Chtěla jsem sama sobě s jistotou říci, že věřím, v mé tělo a v to, že zvládne narození mého dítěte a mé tělo skutečně i dítě porodí," vysvětluje Victoria. 

Nakonec byla velmi překvapena s jakou lehkostí své druhé dítě porodila. Nejenže necítila žádnou velkou bolest, ale také nemusela skoro tlačit, dítě se narodilo velmi přirozeně. 

Ne každá žena se zvládne uvést do transu

Bohužel stejnou zkušenost nemají všechny ženy. Například osmadvacetiletá fotografka  Sophie Connellová se nedokázala patřičně uvést do transu během ani jednoho svého porodu, při kterém se snažila aplikovat autohypnózu.

"Před porody jsem shlédla několik porodů během hypnózy, které se obešly zcela bez křiku a bolestí maminek. Porody byly naprosto plynulé a zcela bez komplikací.

Bohužel, mé dva porody byly vždy velmi bolestivé. Nedokázala jsem se uvést do transu jako ostatní maminky. I přes mé obrovské úsilí jsem porod nezvládla bez dýchacích technik naučených z jógy a tlačení. Bolest byla tak veliká, že jsem hledala cokoliv, co by mi ulevilo," dodala Sophie.

Rady na závěr

Pokud se rozhodnete pro porod za pomoci hypnózy, měla byste si nalézt skutečného odborníka. Někoho, komu budete důvěřovat. Protože v hypnóze je zejména důvěra hodně důležitá. A uvést se do skutečného transu nezvládne každá žena. Někdy pomůže navštěvovat kurzy společně s partnerem, díky těmto zážitkům se totiž váš vztah dokáže ještě víc prohloubit.

Výhody použití hypnózy při porodu:

- naprostá minimalizace užití léků, které mají vliv nejen na matku rodičku, ale také dítě,

- porod trvá kratší dobu a dochází při něm k minimálnímu poškození svalů a porodních cest,

- maminka mnohem lépe spolupracuje, jelikož není sužována úzkostí a bolestí,

- miminko přichází na svět v klidu a bez zbytečného vysílení matky,

- u miminka lze díky hypnóze i během porodu měnit polohy,

- během porodu jsou minimalizovány komplikace

- dítě také mnohem lépe spolupracuje, jelikož není omámeno léky a i následná péče o něj je mnohem příznivější.

Nikdy dopředu nečekejte, že váš porod bude zcela bezbolestný. Bolest je přirozenou součástí porodu. Díky relaxačním technikám se spíš naučíte bolest lépe snášet, než to, že ji nepocítíte vůbec. Čím víc však budete při samotném porodu v pohodě, tím spíše bude porod probíhat v klidu a bez komplikací.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám