Hlavní obsah

Systémy ve zmizelém boeingu se vypnuly postupně. Někdo je odstavil, věří Američané

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Zmizelý Boeing 777 Malajsijských aerolinií nepostihl okamžitý výpadek systémů vedoucí bezprostředně k pádu, řekli televizi ABC News dva nejmenovaní zástupci amerických úřadů. Vyšetřovatelé se domnívají, že do systémů někdo manuálně zasáhl. Američané už kvůli novým zjištěním začali po ztraceném stroji pátrat v dalších oblastech Indického oceánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři začali pátrat po zmizelém letadle i v dalších oblastechVideo: Reuters

 
Článek

Letadlo nejprve přestalo vysílat údaje o své poloze a výšce. To bylo v sobotu v 01:07 hod. hodin místního času.

Američané mají nicméně k dispozici také data, která letoun automaticky posílá výrobcům v rámci programu monitorujícího stav stroje a jeho motorů kvůli údržbě.

Foto: Tomasz Bartkowiak, Reuters

Zmizelý Boeing 777 Malaysia Airlines na archivním snímku

Výrobce leteckých motorů Rolls-Royce do letadel montuje svůj systém, který v pravidelných intervalech vysílá data o běhu motorů a jejich teplotě i o výšce a rychlosti letu. Aeroliniím výrobce nabízí možnost zaplatit si tuto službu a údaje odebírat. Malajsijská společnost službu nevyužívala, boeing přesto automaticky data vysílal.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Rozšířená oblast pátrání po zmizelém Boeingu 777

I tento systém se vypnul, ale až v 01:21 hodin, řekly zdroje ABC News a doslova uvedly, že oba systémy byly odstaveny „systematicky“. Znamená to tedy, že američtí vyšetřovatelé „jsou přesvědčeni“, že na palubě došlo „k manuálnímu zásahu“.

Pátrací loď míří na západ

Američtí představitelé už dříve uvedli, že mají „náznaky“, že se ztracený boeing zřítil do Indického oceánu. Do oblasti dál na západ už míří pátrací armádní loď USS Kidd.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Oblast, kam až mohl doletět Boeing 777 malajských aerolinek z místa a odkud se naposledy ohlásil.

Nejmenovaný zástupce Pentagonu už ve čtvrtek uvedl, že letadlo mohlo pokračovat v letu ještě čtyři až pět hodin poté, co zmizelo z radarů. Američtí představitelé později údaj opravili, když uvedli, že stroj byl ještě ve vzduchu kratší dobu. Už ale neupřesnili jak dlouho.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám