Hlavní obsah

Čech na Srí Lance dostal pokutu za sběr hmyzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Colombo

Soud na Srí Lance odsoudil ve středu českého občana k pokutě 125 000 rupií (asi 19 520 korun). Odsouzený podle verdiktu sbíral vzácné druhy hmyzu v národním parku a pokusil se je vyvézt ze země. Druhý Čech obviněný původně jako spolupachatel byl osvobozen. Informoval o tom server monstersandcritics.com s odvoláním na čtvrteční sdělení soudu.

Článek

Odsouzený Čech byl podle serveru přistižen při sbírání hmyzu v národním parku Hortonovy pláně, který byl letos zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. Jsou součástí srílanské Centrální vysočiny. Srílanské vysočiny se rozprostírají ve středojižní části ostrova asi 2500 metrů nad mořem. V těchto horských lesích žije a roste neobyčejné množství různorodé fauny a flory.

Dvojice Čechů na Srí Lanku přicestovala podle serveru dailymirror.lk 14. srpna. V pondělí je strážci zadrželi v parku se sítěmi na motýly, které tam nejsou povolené, sdělil představitel parku Warden Manoj Vaidyaratne. Spatřila je skupina zaměstnanců parku. Muži u sebe měli také chemikálie k uchování brouků. Ulovený hmyz přechovávali ve skleněných nádobách, uvedl ekolog Jagath Gunewardena. Ve sklenicích, které nechali v tábořišti bylo nalezeno, pět dalších kobylek a kudlanek z parků Yala a Matugama.

Češi byli následně obviněni z nedovoleného sbírání a usmrcení chráněných i nechráněných druhů hmyzu na Srí Lance a plánu na jejich vývoz do České republiky.

Nejnovější případ není v tomto asijském regionu první svého druhu, například v červnu 2008 byli poblíž indického národního parku Singalia u Dárdžilingu zadrženi dva čeští entomologové. Měli u sebe asi 200 exemplářů vzácných motýlů, larev a brouků, nikoliv však úřední povolení pro jejich sběr. Oba Češi byli obviněni z nelegálního sběru brouků, sami ale trvali na tom, že do parku Singalia vůbec nevstoupili. Jednoho z mužů soud osvobodil. Druhému byl vyměřen nepodmíněný trest tři roky vězení, ještě před odvolacím řízením ale entomolog utekl do ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám