Hlavní obsah

Pod pyramidami v Gíze se skrývá rozsáhlý jeskynní komplex

Novinky, Pavel Stöckl

Britští výzkumníci objevili pod majestátními pyramidami v Gíze rozsáhlou síť jeskyní propojenou tunely. Podzemní svět obývaný především jedovatými pavouky a koloniemi netopýrů dosud unikal pozornosti, přestože prostor pyramid patří k turisticky nejnavštěvovanějším místům na Zemi.

Článek

"Je to archeologicky nedotčené a také jde o jedinečný ekosystém, kde jsme objevili netopýří kolonie a pavouky, které jsme zatím pojmenovali jako bílé vdovy,“ cituje stanice MSNBC britského výzkumníka Andrewa Collinse.

Collins zorganizoval průzkum podzemí poté, co si přečetl zapomenuté poznámky britského diplomata a vzdělance z 19. století.  „Ve svých memoárech se britský konzul Henry Salt zmiňuje o svém průzkumu systému katakomb v roce 1817 v doprovodu italského výzkumníka Giovanniho Caviglii," vysvětluje Collins. Salt popisuje katakomby jako rozsáhlý systém.

Collins s pomocí egyptologa Nigela Skinner-Simpsona rekonstruoval Saltovu průzkumnou cestu a našel i vchod do podzemního systému západně od Velké Cheopsovy pyramidy.

Předobraz podsvětí

„Prozkoumávali jsme jeskyně dokud nebyl vzduch tak nedýchatelný, že jsme nemohli pokračovat dál. Jeskyně jsou nebezpečné, jsou tam skryté trhliny a průrvy,“ popsal své dojmy Collins,který chce v září vydat o svém dobrodružství knihu. Collins se domnívá, že tento rozsáhlý systém mohl inspirovat před tisíci let představy starověkých obyvatel Egypta o podsvětí - říši mrtvých.

„Starověké texty se jasně zmiňují o existenci podzemního světa pod pyramidami v Gíze,“ upozorňuje Collins. Navíc Gíza byla v minulosti známa také jako Rostau - čili ústí chodeb, což odpovídá staroegyptskému jménu této oblasti, které znělo Duat.

Hlavní egyptský archeolog Zahi Hawass nicméně Collinsova tvrzení odmítl s tím, že vědci o plošině v Gíze už vědí vše a on neobjevil nic nového. Collins však jeho zpochybňování odmítá. Podle něj v moderní vědecké litaratuře zcela chybí popis podzemí v Gíze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám