Hlavní obsah

Balkánská brána uzavřena. Makedonci už nepustí jediného migranta

Skopje
Aktualizováno

Makedonie zcela uzavřela svou hranici pro uprchlíky a v úterý už do země nevkročil jediný migrant. S odvoláním na makedonské ministerstvo vnitra to napsala agentura Reuters. Skopje tak reagovala na rozhodnutí Slovinska a Srbska, které rovněž začaly uplatňovat nová opatření pro vstup na svá území. Na řecko-makedonské hranici se tísní tisíce běženců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci na řecko-makedonské hraniciVideo: Reuters

 
Článek

Slovinsko začalo od půlnoci uplatňovat nový režim vstupu do schengenské zóny, a nebude proto přijímat migranty bez platných víz a pasů, uvedla Lublaň. [celá zpráva]

Na tyto změny ihned reagoval Bělehrad a oznámil, že zavede stejná opatření na své jižní hranici s Makedonií a Bulharskem, protože si země nemůže dovolit, aby „se stala sběrným táborem pro uprchlíky".

Maďarsko v reakci na tyto kroky podle ministra vnitra Sándora Pintéra posílí policejní a vojenské hlídky střežící jižní hranice země. Upozornil také, že Budapešť podnikla přípravy na hranici s Rumunskem, aby v případě potřeby byla s to během deseti dnů i zde postavit plot, jak již učinila na hranicích se Srbskem a Chorvatskem.

Foto: Visar Kryeziu, ČTK/AP

Žena křičí přes plot na makedonské policisty.

Hranice se začaly uzavírat už v únoru

Země na takzvané balkánské migrační trase – od Makedonie přes Srbsko, Chorvatsko a Slovinsko až po Rakousko – začaly již v únoru uplatňovat na hranicích přísnější pravidla pro vpouštění migrantů.

To vedlo k výraznějšímu snížení počtu postupujících uprchlíků a k jejich nahromadění v Řecku. V současné době je tam na 37 tisíc běženců, z toho nejvíce, přes 13 tisíc, u hranic s Makedonií.

Ta přijímání postupně omezovala, až mohli procházet jen lidé ze Sýrie a Iráku. U nich totiž byla šance, že budou vpuštěni do dalších zemí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám