Hlavní obsah

Skutečnou řeckou tragédií jsou nenasytní oligarchové

Právo, mcm

Síť řeckých oligarchů, kteří kontrolují velkou část řecké ekonomiky, finanční sektor, média a politiku, představuje podle deníku Financial Times „skutečnou řeckou tragédii“. Pokus skoncovat s daňovými úniky, s nímž přišla odstupující vláda premiéra Papandrea, pochopili tito lidé jako přímý útok na svá privilegia a odpověděli tvrdě.

Článek

Z jimi vlastněných médií se na premiéra sypala vlna odsudků a kritik: vyčítali mu, že je nevypočitatelný, nespolehlivý a ideologizovaný. Kromě toho začali odsouvat své miliardy ze země.

I když je Řecko na okraji krachu, tamní zbohatlíci dál skupují nemovitosti – ovšem ne ve vlastní zemi, nýbrž v Británii, kde jejich poptávka loni výrazně stoupla.

Za zuřivou kampaní proti Papandreovi se podle listu neskrývá jen snaha pomstít se premiérovi, který ještě před svým pádem minulý týden oznámil, že země přichází ročně o tři miliardy eur kvůli celobalkánské síti pašeráků paliv.

Čekají už jen na státní majetek

Papandrea prý oligarchové vnímali jako hlavní překážku pro snahy „uplatnit“ se při privatizaci řeckého státního majetku.

„Konglomeráty oligarchů čekají, že ho poberou za méně než pětinu jeho reálné hodnoty – ubohý finanční výnos pro stát, který se však za pět až deset let změní ve zlatý důl pro kupující. Někteří dokonce sázejí na odchod Řecka z eura, aby mohli využít své miliardy nakřečkované mimo zemi, aby koupili majetky za ceny v drachmách, sražené k zemi,“ tvrdí Misha Glenny, autor článku a britský znalec Balkánu.

Činí z toho závěr, že „Evropská unie tolerovala rozšířenou korupci, zločinnost a špatnou vládu nejen u žadatelů z východní Evropy, ale i u některých ze svých západoevropských členů“.

Unie ovšem nemá pravomoc stíhat korupci v členských státech – to je věc vlád.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám