Hlavní obsah

Islámský stát děsí urostlý holohlavý vousáč Abú Azrael

Novinky, Jakub Kynčl

Jmenuje se Ajúb Fálih ar-Rubaj’í, ale celý arabský svět ho zná pod přezdívkou Abú Azrael, což znamená jediné – otec archanděla smrti. Zhruba dvoumetrový pořízek se na snímcích často objevuje s mečem, sekerou či těžkými zbraněmi. Nad jeho identitou panují nejasnosti, ale má jít o univerzitního učitele, který opustil školu, aby naplnil svou povinnost džihádu bojem proti Islámskému státu (IS).

BEZ KOMENTÁŘE: Abú Azrael

 
Článek

Stvořila jej propaganda. Už na první pohled je Abú Azrael poměrně nápadnou protiváhou jiné výrazné osobě na druhé straně barikády – džihádistovi Johnovi, kterým je podle všeho Kuvajťan Mohammed Emwazi, jenž strávil dlouhá léta svého života ve Velké Británii. Právě on osobně na mnoha videích zabíjel unesené cizince. Abú Azrael naopak zabíjí bojovníky IS. Podle některých zpráv jich zabil už desítky, podle jiných dokonce stovky.

První profily Abú Azraela se začaly na internetu objevovat ve druhé polovině roku 2014. Obvykle na nich byl zachycen, jak bojuje či vykonává zajímavé činnosti. Bylo patrné, že právě od jeho osoby se bude odvíjet propagace irácké šíitské milice Katá’íb al-Imám Alí (Brigáda imáma Alího), sponzorované mimochodem Íránem.

Šampión v taekwondu

Podle státní íránské televize Al-Alam, která vysílá jen v arabštině, je Abú Azrael mimo jiné také šampiónem v taekwondu. Právě tato televize přišla s tím, že do začátku bojů pracoval jako učitel – podobně jako mnohé jiné informace o jeho osobě ani tuto nelze důvěryhodně ověřit. A je to právě kombinace jeho obyčejného původu a údajných extrémních bojových schopností, která je na první pohled tak zajímavá a líbivá.

Jedno je však jisté – holohlavý golem s výraznou bradkou se objevuje na většině fotek se zářivým americkým úsměvem. Sám o sobě tvrdí, že bojoval proti IS už na šesti místech, avšak jeho válečné zkušenosti sahají mnohem hlouběji do historie, než trvá současný konflikt.

IS ukazuje jinou tvář

Sám ar-Rubaj’í řekl agentuře AFP, že byl dříve součástí šíitské polovojenské organizace známé jako Mahdího armáda. Právě muži z této milice aktivně bojovali proti americkým jednotkám v Iráku. Bojoval prý také nedaleko Damašku proti syrským rebelům, kteří se snažili sesadit tamního prezidenta Bašára Asada. Bojům se zkrátka nevyhýbá.

Foto: Profimedia.cz

Ajúb Fálih ar-Rubaj’í (uprostřed) s dalšími šíitskými bojovníky.

„Jsem otec pěti dětí. Můžete mě běžně vídat, jak vozím své děti do školy. Jsem mírumilovný člověk. Ale jim (IS) ukazuji svou jinou tvář,“ uvedl ar-Rubaj’í pro AFP.

Na kole válečnou zónou

Expert na šíitské milice z univerzity v Marylandu Phillip Smyth uvádí, že milice Katá’íb al-Imám Alí se zformovala teprve loni v létě a záhy začala propagovat svého hvězdného vojáka na sociálních sítích pomocí několika sofistikovaných strategií.

„Takřka okamžitě měl své profily a fanouškovské stránky na Facebooku. Ty první už koncem minulého roku. Jeho snímky byly líbivé a znázorňovaly jej jako hrdinu. Ta samá milice však zveřejňovala i značně temnější obsah pomocí sociálních sítí. Třeba oddělené hlavy lidí, o kterých uváděla, že šlo o bojovníky IS,“ uvedl Smyth.

Vyvolává smíšené reakce

„Jeho fotografie sdílí velké množství lidí, kterým imponuje jeho drsné vzezření, jasná a rozumná vyjádření a vytříbený smysl pro humor. Na snímcích se třeba objevuje, jak jede na obyčejném kole ve válečné zóně a usmívá se či jak uráží bojovníky IS přes vysílačku, kterou si ‚převzal‘ od jednoho jejich bojovníka,“ dodal Smyth, podle kterého tvoří většinu jeho fanoušků Iráčané, ale zajímají se o něj i Íránci.

Význam jména Azrael

Azrael je jméno postavy, která je v islámu ztotožňována s „Andělem smrti“, ačkoliv se toto jméno (v arabštině správně Azrá’íl) v Koránu nevyskytuje. Pochází pravděpodobně z židovské mystické tradice, v níž se objevuje anděl jménem Azríel (Bůh je má pomoc). Kabalistická kniha Zohar jej vykresluje pozitivně jako bytost, která pomáhá duším zbožných.

Přítomnost velkého množství šíitských bojovníků, mezi které patří i Abú Azrael, v srdci Tikrítu, obývaného sunnity, zneklidňuje mnoho lidí. Některé z bojových jednotek totiž mají údajné vazby na Írán a existují obavy, že by jejich přítomnost mohla způsobit ještě větší destabilizaci regionu. Mimochodem, jedna z facebookových stránek, které zveřejňují a propagují fotografie Abú Azraela nejvíce, je věnována speciálním jednotkám íránských revolučních gard...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám