Hlavní obsah

Islámský stát vydal návod na zacházení s otrokyněmi

Novinky,

Islámský stát (IS) publikoval pravidla pro zacházení se zajatými ženami - otrokyněmi, jichž se zmocnili jeho členové. Radí v něm, že je mají bít a každý den znásilňovat. O textu publikovaném na přelomu října a listopadu vydavatelstvím IS Al-Hima informoval 4. prosince americký Institut pro blízkovýchodní studia MEMRI, v noci na čtvrtek citovaný médii.

Foto: Reuters

Jezídové uprchli z domovů, aby nebyli zotročeni.

Článek

Text, který připravilo ministerstvo IS pro vězně a ženské záležitosti, nese název Otázky a odpovědi ohledně braní zajatců a otroků. O jeho autenticitě svědčí i to, že elektronické stopy od materiálu vedou k hlavním propagandistům IS.

Nejprve definuje, kdo jsou otrokyně – as-sabi – a jaká žena se as-sabi může stát. Jsou to ženy, kterých se zmocnili bojovníci. Podmínkou je, že jsou získány od jakékoli skupiny, s níž je Islámský stát ve válce. Zotročeny mohou být křesťanky a židovky nebo polyteistky, ale ne muslimky, a dokonce ani muslimské odpadlice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Právo na tyto ženy nám dává to, že jsou nevěřící. Můžeme se jich zmocnit hned, jakmile je imám mezi nás rozdělí,“ uvádí jedno pravidlo. „Je povoleno koupit, prodat nebo darovat rukojmí a otroky, protože náleží k majetku, jímž lze disponovat tak dlouho, dokud to muslimské obci nepůsobí újmu,“ uvádí další. Text dokonce řeší, komu žena připadne v případě, že její majitel zemře.

Znásilnění povoleno 

Autoři vycházejí z toho, že je ospravedlnitelné zotročit každého, kdo nevyznává islám. Dovoluje se znásilňování otrokyň včetně nezletilých. „Sexuální styk se zajatou ženou je povolen,“ stojí hned ve čtvrté odpovědi.

Panny se mohou znásilnit hned, jakmile je jejich majitelé získají, stojí v páté odpovědi. Pokud otrokyně nejsou panny, musí být jejich děloha očištěna. Ve třinácté odpovědi stojí, že lze mít styk i s nezletilými: „Je povoleno mít styk s otrokyní, která nedosáhla ještě puberty, jestliže je na něj zralá. Pokud není zralá na styk, pak musí stačit těšit se z ní bez styku.“

V odpovědi na osmnáctou otázku ohledně pohlavního styku stojí: „Muži je tato technika povolena s otrokyní s jejím i bez jejího souhlasu.“ Znásilňovat mohou i ženatí muži.

Je dokonce dovoleno vlastnit i dvě sestry nebo ženu s tetou, ale druhá nesmí být při styku s první.

Bití otrokyň

Devatenáctá odpověď upřesňuje, kdy se smí přistoupit k bití: „Povoluje se bít otrokyni pro utužení disciplíny, ale je zakázáno bití, které by ji zlomilo, bití za účelem vlastního uspokojení nebo mučení. Dále je zakázáno ji bít do obličeje.“ Ženu, která svému vězniteli uteče, prý není třeba trestat, ale je možné jí vyčinit takovým způsobem, aby to od touhy uprchnout odradilo ostatní.

IS unesl podle dostupných údajů asi 2500 příslušnic irácké komunity jezídů a dalších 4600 žen a dívek se pohřešuje, uvedla ČTK.

Ceny otrokyň se odvíjejí od jejich věku, žena mezi 40 a 50 lety stojí 50 tisíc dinárů, což je necelých tisíc korun. Ženy mezi třiceti a čtyřiceti jsou o polovinu dražší. Na sto tisíc dinárů vyjde žena mezi dvaceti a třiceti. Nejdražší jsou děti mladší devíti let, které vyjdou na 200 tisíc, dívky mezi desátým a dvacátým rokem přijdou na 150 tisíc dinárů. [celá zpráva]

Děti však nesmějí být odděleny od matek. Prodat lze těhotné, ale ne ženy, které už porodily svému majiteli jeho dítě.

Právě možnost získat otrokyně láká mnohé mladé muže, aby se přidali k Islámskému státu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám