Hlavní obsah

Džihádisté v Iráku nekompromisně postupují, z Mosulu uprchlo půl miliónu lidí

Novinky, rei
Bagdád
Aktualizováno

Z druhého největšího iráckého města Mosul a přilehlých míst v severní provincii Ninive prchají statisíce lidí před radikálními islamisty, kteří Mosul v úterý dobyli. Podle stanice BBC už uteklo půl miliónu obyvatel. Radikálové, ovládající sever i západ země, navíc udeřili na město Bajdží a tamní největší ropnou rafinérii v zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mosul obsadili radikální islamisté, lidé prchajíVideo: Reuters

 
Článek

„Ve městě panuje zmatek a není nikdo, kdo by nám pomohl. Máme strach,“ popsala vládní pracovnice v Mosulu Umm Karamová.

Foto: Azad Lashkari, Reuters

Lidé na útěku z Mosulu

Nad budovami v centru města vlají vlajky džihádistů ze sunnitské organizace Islámský stát v Iráku a Sýrii (ISIS), místní odnože Al-Káidy. Islamisté z tlampačů ohlašují, že přišli město osvobodit. Množství policejních stanic lehlo popelem a radikálové propustili stovky vězňů. Ozbrojené složky jim kladly jen malý odpor.

„Armádní síly zahodily zbraně, převlékly se z uniforem, opustily svá vozidla a z města odešly,“ řekl agentuře AFP jeden z obyvatel, který se rovněž rozhodl Mosul opustit.

Foto: Stringer, Reuters

Zkáza v Mosulu

Podle zdrojů BBC směřují desítky tisíc uprchlíků do přilehlých kurdských oblastí, kde pro ně zřídili dočasné tábory. Vláda Kurdistánu se už obrátila s prosbou o pomoc na OSN. Generální tajemník spojených národů Pan Ki-mun vyjádřil nad situací znepokojení.

Ovládli největší rafinérii

Irácký premiér Núrí Málikí požádal parlament o vyhlášení výjimečného stavu, který by rozšiřoval jeho pravomoci. Vyzval dokonce k všeobecné mobilizaci.

Poslanci se ovšem podle mluvčího parlamentu mimořádně sejdou až příští čtvrtek, aby žádost předsedy vlády projednali.

K situaci v Mosulu se vyjádřily i Spojené státy. Ústy mluvčího ministerstva zahraničí prohlásily, že situace v Mosulu je „extrémně vážná“ a Washington podpoří „silnou a koordinovanou odpověď s cílem zatlačit agresory zpět“.

Mezitím ale propukly boje i ve městě Rašad u Kirkúku. Radikálové navíc vytáhli proti městu Bajdží v provincii Saláhaddín, kde se nachází největší ropná rafinérie. Po vyjednávání se zhruba 250 strážci zařízení obsadili, strážci ustoupili bez boje. Džihádisté také ve městě vypálili budovu soudu a policejní stanici.

Radikálové už od prosince ovládají také města Fallúdža a Ramádí. Opakovanou armádní ofenzivu odrazili.

Irácké vládní síly nárůst sektářského násilí nezvládají. Při násilnostech jen za květen zemřelo téměř 800 lidí. Domovy kvůli bojům opustily už dříve statisíce lidí.

Související témata

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Maliský policista ukazuje zbraně používané islámskými radikály ve výcvikovém středisku v Timbuktu.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Kromě severu a západu Iráku kontroluje ISIS oblasti na východě Sýrie. Irácká organizace má podle BBC jen zhruba 5000 bojovníků, daří se jí však využít sporů mezi vládou a sunnitskou menšinou, která si stěžuje na diskriminaci ze strany šíitského premiéra Málikího.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám