Hlavní obsah

Bolívie bude dalším státem, který uzná existenci palestinského státu

La Paz

Bolívie příští týden uzná existenci Palestiny jako nezávislého státu. Tisku to v pátek sdělil bolivijský prezident Evo Morales. Bolívie se tak zařadila po bok Brazílie, Argentiny a Uruguaye, které záměr uznat existenci samostatného palestinského státu oznámily již na přelomu listopadu a prosince. O palestinském státu mají rozhodnout mírové rozhovory. Ty jsou ale od září pozastaveny.

Foto: Henry Romero, Reuters

Bolivijský prezident Evo Morales

Článek

Morales na tiskové konferenci na jihovýchodě Paraguaye podle agentury AFP oznámil, že Bolívie pošle "prezidentu Palestiny (předsedovi palestinské samosprávy Mahmúdu Abbásovi) dopis, ve kterém ji uzná jako nezávislý a svrchovaný stát". Příští týden chce La Paz oficiálně obeslat také mezinárodní organizace.

Morales přerušil diplomatické vztahy s Izraelem v lednu 2009 na protest s vojenskou ofenzivou v pásmu Gazy. Židovský stát nařkl, že se v regionu dopouští "genocidy", a mezinárodní subjekty vyzval, aby přijaly zodpovědnost za ukončení těchto akcí.

Palestinský stát má vzniknout na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy, tedy na územích, která Izrael spolu s dalšími obsadil za války v roce 1967. Brazílie a Argentina podle AFP již na začátku prosince uznaly Palestinu jako svobodný a nezávislý stát v hranicích území, které Izrael v roce 1967 obsadil. Uruguay minulý týden oznámil, že tak učiní příští rok.

Mírové rozhovory jsou zastaveny kvůli židovským osadám na západním břehu Jordánu. Spojeným státům se nepodařilo přimět Izrael k dalšímu zmrazení nové výstavby v osadách, Palestinci bez toho odmítají znovu zasednout k jednacímu stolu. Palestinští vyjednávači tento týden vůbec poprvé požádali několik evropských zemí o uznání palestinského státu, který by byl vyhlášen bez dohody s Izraelem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám