Hlavní obsah

Naše dcera je běloška, tvrdí rodiče aktivistky. Ta se označuje za černošku

Washington

Sedmatřicetiletá Rachel Dolezalová léta vystupuje jako aktivistka za práva černochů. Nikdo dosud nepochyboval, že i ona sama má tmavou barvu pleti. Její rodiče, oba běloši, ale nyní vystoupili a tvrdí, že jejich dcera je běloška. Na fotografiích starých několik let je dívka s modrýma očima a světlými vlasy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aktivistka Rachel DolezalováVideo: Reuters

 
Článek

Dolezalová je předsedkyní pobočky národní asociace pro zrovnoprávnění černochů ve městě Spokane ve státě Washington. Žena se už několik let nechává veřejně fotografovat se znaky typickými pro černochy, tmavší pletí a kudrnatými vlasy. Ve skutečnosti jsou ale její vlasy plavé a rovné. Oči má modré.

Že je černoška, uváděla i v oficiálních dokumentech, například ve formulářích při žádostech o práci. Proto ji teď vyšetřují úřady.

Její rodiče Ruthanne a Lawrence jsou oba běloši, jejichž předci přišli do Ameriky z Německa, Švédska a českých zemí.

Jejich dcera se prý za černošku začala považovat po roce 2006, kdy její rodina adoptovala čtyři černošské děti.

Dolezalová přiznala, že Ruthanne a Lawrence jsou její rodiče, na otázku, zda je tedy černoška, řekla, že dotazu nerozumí. „Je pro mě důležitější, že jsem schopna to vysvětlit černé komunitě, než to vysvětlovat někomu, kdo ve skutečnosti nerozumí definicím rasy a etnicity,” řekla Dolezalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám