Hlavní obsah

CIA sbírá denně po světě milióny osobních dat ze sociálních sítí

Novinky, rei
Washington

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) shromažďuje osobní údaje z oblíbených sociálních sítí na internetu, napsala agentura AP. Jen z Twitteru je zvláštní analytické oddělení pro monitorování dění v zahraničí denně schopno zachytit pět miliónů zpráv denně.

Foto: Novinky

Článek

Jeho pracovníky zajímá vše od osobních názorů po angažované postoje, přičemž se nezaměřují jen na internet, ale i na monitorování televizních a rozhlasových stanic. Prověřují se zprávy v nejrůznějších jazycích.

Skupina, která si podle AP sama říká Knihovníci nindžové, dodává denně do Bílého domu zprávy o náladách lidí a společností po celém světě. Informace sbírá mimo jiné z Facebooku, Twitteru, novinových a internetových článků a diskusních fór ve virtuálním světě.

„Soustředíme se na zahraničí a nahlížení do sociálních médií v zahraničí je jen malou součástí toho, co tato organizace dělá. O Američanech žádné informace nesbíráme,“ řekla mluvčí oddělení Jennifer Youngbloodová.

Knihovníci hovořící několika jazyky

Nejúspěšnější analytici jsou podle ředitele služby Douga Naquina podobní hrdince Lisbeth Salanderové z úspěšné románové trilogie Milénium, tedy nebývale nadaní počítačoví hackeři se širokými znalostmi a výtečnými analytickými schopnostmi, kteří „vědí, jak nalézt věci, o jejichž existenci ostatní lidé nemají tušení“. Pracovníci oddělení často mají vystudované knihovnictví a hovoří hned několika jazyky.

AP získala exkluzivní možnost prohlédnout si středisko analytiků pracujících s tzv. otevřenými zdroji informací. Reportéři se zavázali, že neprozradí, kde se nachází. Napsali jen, že většina pracovníků je ve Virginii, ale oddělení má zaměstnance například i na amerických ambasádách po světě. Někteří pro oddělení pracují v utajení. Celkem jich je „několik set“.

Seismograf nálad ve světě

Většina pracovní náplně oddělení je tajná. Hlavní je však sběr informací, a to v nejrůznějších jazycích od angličtiny přes arabštinu po čínštinu. Ty se pak dávají dohromady se zprávámi místního tisku či tajně zachycenými telefonáty. Závěry končí v denních hlášeních pro prezidenta Baracka Obamu a nezřídka reagují na dotazy Obamy a jeho nejbližších spolupracovníků.

Americká vláda tak například monitorovala nálady v arabském světě po zabití teroristy Usámy bin Ládina v Pákistánu v květnu letošního roku.

Středisko podle ředitele Naquina třeba také předpovědělo, že sociální média mohou být hrozbou pro režimy v zemích jako je Egypt. Naquin tvrdí, že Washington věděl, že se v Egyptě schyluje k lidovému povstání. USA jen netušily, že k němu dojde v prvních týdnech roku 2010.

Analytické středisko, které například také porovnává údaje ze sociálních sítí s výsledky průzkumů veřejného mínění, aby identifikovalo relevantní průzkumné agentury, bylo zřízeno na základě doporučení komise zkoumající okolnosti teroristických útoků v USA z 11. září 2001. Jeho prioritou je boj s terorismem a zabránění šíření jaderných a dalších zbraní. Podobné oddělení už jednou CIA měla, ale rozpočet na něj byl v 90. letech výrazně okleštěn a jeho činnost tak byla značně omezena.

Středisko se začalo soustředit na sociální sítě po revolučním létě v Íránu před dvěma lety, při němž se tisíce lidí demonstrujících proti znovuzvolení prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda organizovaly většinou přes Twitter.

Reklama

Výběr článků

Načítám