Hlavní obsah

Astronauti na ISS vyfotili polární záři z nezvyklého úhlu

Astronautům z raketoplánu Atlantis,který je nyní připojen k mezinárodní vesmírné stanici ISS, se ve čtvrtek podařilo vyfotit polární záři. Protože je snímek pořízen z vesmíru, je vidět z úhlu, z jakého ji na Zemi spatřit nelze. Informoval o tom web Spaceweather.com.

Foto: Reuters

Polární záře, jak ji vyfotili astronauti z Atlantisu.

Článek

Snímek přitom vznikl nechtěně, astronauti pouze fotili opravy na stanici. Podařilo se jim přitom ale jev zachytit. Vznikl nad jižní polokoulí, a jde tedy o záři jižní.

Záře vznikla díky slunečnímu větru, který zasáhl magnetické pole Země 12. července. Další příležitost spatřit podobnou hru světel bude 19. nebo 20. července. To by měl pole zasáhnout další "poryv" slunečního větru.

Polární záře je atmosferický jev vznikající nejčastěji ve výšce 100 kilometrů nad Zemí. Způsobuje ji interakce tzv. slunečního větru s atmosférou. Sluneční vítr je proud částic, které putují od této hvězdy vesmírem po slunečních erupcích. Část jich zachytí magnetické pole země, jsou odraženy, ale ta část, kterou pole pohltí, vstoupí do atmosféry a vytváří světelné jevy. Nejčastěji jsou záře pozorovatelné v polárních oblastech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám