Hlavní obsah

Vysokoškoláci, staňte se evropskými diplomaty!

Novinky, Sue Nguyen, Scio
Praha

Do 6. prosince 2009 se studenti vysokých škol mohou přihlásit do Modelu Evropské unie (Model EU), který je součástí vzdělávacího projektu v oblasti diplomacie a mezinárodních vztahů – Pražského studentského summitu.

Článek

Mají tak jedinečnou možnost stát se na několik měsíců ministry zahraničí jedné z 27 členských zemí Evropské unie a na diplomatické úrovni jednat o aktuálních evropských výzvách.Přinášíme rozhovor s koordinátorem Modelu EU Jakubem Krejčířem a loňskou účastnicí projektu Andreou Filovou.

Jakube, co Model EU vysokoškolským studentům nabízí?

Model EU nabízí studentům příležitost získat alternativní pohled na fungovaní EU, uplatnit nabyté znalosti evropské problematiky a osobně se setkat a diskutovat o fungování EU s experty v oboru. V rámci simulovaných diplomatických jednání studenti otestují své argumentační a rétorické dovednosti, analytické myšlení a vyzkouší si, jak složité je v politice dosáhnout kompromisů. Mimoto je Model EU skvělou zábavou a výjimečnou příležitostí pro social networking.

Jak se student může do projektu přihlásit? Musí splňovat nějaké podmínky?

Základem je vyplnit přihlášku, kterou zájemce nalezne na internetových stránkách www.eumodel.cz. Přihláška se skládá ze dvou částí. V první části má uchazeč za úkol představit zahraničně-politické priority členského státu, který má zájem na Modelu EU zastupovat. Ve druhé, doplňkové části představí své školní i mimoškolní aktivity podobného zaměření –  stáže, studijní pobyty v zahraničí či spolupráce s neziskovými organizacemi. Náš přípravný tým přihlášky vyhodnotí a ještě před Vánocemi oznámíme jména studentů, kteří zasednou jako ministři zahraničí v našem projektu.

Můžete přiblížit, jaký program poté studenty čeká?

Program tvoří dvě přípravná setkání, tzv. workshopy, a závěrečná konference. Workshopy se uskuteční v lednu a únoru příštího roku a budou zaměřené na rozvoj diplomatických dovedností a prohloubení odborných znalostí. Studenti budou mimo jiné debatovat s významnými hosty. V minulých ročnících workshopy navštívili například Pavel Telička, Cyril Svoboda či Bastian Giegerich. Nabyté vědomosti a schopnosti posléze využijí na závěrečné konferenci v březnu, kdy povedou diplomatická jednání o aktuálních unijních otázkách a budou se snažit nalézt jejich uspokojivá řešení.

Andreo, jak jste se o Modelu EU dozvěděla a proč jste se rozhodla, že se jej zúčastníte?

V rámci svých studií jsem se vždy zajímala o Evropskou unii. Už na gymnáziu jsem měla možnost zúčastnit se projektu Euroscola, díky němuž jsem se zúčastnila simulace jednání v Evropském parlamentu ve Štrasburku. Když jsem viděla ve škole plakát upozorňující na Model EU, brala jsem to jako vynikající příležitost, jak si něco podobného zopakovat a své názory konfrontovat ve vysokoškolském prostředí.

Jaký stát jste v minulém ročníku zastupovala?

Byla jsem ministryní zahraničí Polské republiky. Je to země dost konzervativní, na některé otázky má dost vyhraněné názory, ale byla to pro mě výzva – zkusit si obhajovat názory, se kterými jsem se úplně neztotožňovala. Naštěstí jsem byla vybavená dobrými argumenty a věděla jsem, proč Poláci takové názory zastávají, takže mi plnění role polské diplomatky nedělalo problém a nakonec jsem se s ní velmi dobře sžila.

Kde jste sháněla informace o polské zahraniční politice?

V tomto mi pomohli organizátoři projektu, kteří dojednali osobní setkání s velvyslancem Polska. Na ambasádě jsem s ním měla možnost asi dvě hodiny hovořit o tématech, která byla na agendě našeho simulovaného jednání. Takže kromě informací z médií, odborných článků a internetu jsem měla k dispozici i nejaktuálnější zprávy přímo od velvyslance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám