Hlavní obsah

DOKUMENT: Text předběžného opatření k pondělní stávce

Městský soud v Praze v pátek odpoledne předběžným opatřením zakázal pondělní stávku v dopravě. Nebyla prý nahlášena včas. Přinášíme celé znění soudního rozhodnutí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odboroví předáci oznamují stávku v dopravě

Článek

Městský soud v Praze nařídil předběžné opatření, kterým se Českomoravské konfederaci odborových svazů a Odborovému sdružení železničářů zakazuje organizovat stávku a vyzývat k účasti na stávce vyhlášené na pondělí 13.6. Současně soud uložil Ministerstvu financí ČR, aby ve lhůtě jednoho měsíce od doručení předběžného opatření podal žalobu ve věci samé.

Městský soud v Praze rozhodl, že jsou splněny podmínky pro nařízení předběžného opatření. Stávka byla vyhlášena v pátek 10.6. v 11 hodin na první následující pracovní den tj. pondělí 13.6., tedy bez reálné možnosti zajistit v průběhu pracovního volna minimalizaci škod. Za přiměřenou dobu pro vyhlášení stávky je nutné považovat lhůtu tří pracovních dnů tak jak požaduje zákon o kolektivním vyjednávání. S ohledem na způsob vyhlášení je avizovaná stávka zneužitím práva na stávku v rozporu s dobrými mravy a nelze ji proto považovat za zákonnou.

Městský soud v Praze rovněž doplnil, že v souvislosti s důchodovou, sociální a zdravotní reformou byl i přes přerušení tripartity stále prostor pro jednání, nadto není zřejmé, zda byla stávka odsouhlasena dotčenými zaměstnanci a nahlášena příslušným zaměstnavatelům – tedy jestli byly dodrženy i další zákonné předpoklady pro vyhlášení stávky.

Předběžné opatření je vykonatelné doručením tomu, komu ukládá povinnost – to jsou dvě odborové organizace, jejímž zástupcům se dnes prostřednictvím justiční stráže podařilo rozhodnutí doručit.

Bezprostředně po vydání rozhodnutí včera odpoledne soud zahájil kroky k doručení tohoto rozhodnutí, - prostřednictvím datové schránky, soudního doručovatele a v sobotu i justiční stráže. Městský soud v Praze využil medii avizované příležitosti mimořádného zasedání vlády s účastí odborových organizací, aby prostřednictvím justiční stráže doručil předběžné opatření účastníkům.

Je na místě upozornit, že v případě konání stávky i přes rozhodnutí soudu o její nezákonnosti se příslušné odborové organizace vystavují riziku odpovědnosti za způsobenou škodu.

Proti rozhodnutí je možné se i přes jeho vykonatelnost odvolat do 15 dnů od doručení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám