Hlavní obsah

Marlen Krylová v Lucerně děkovala za vzpomínku na Karla Kryla

– Praha • Aktualizováno
Právo, Jaroslav Špulák

Ve Velkém sále pražské Lucerny se v úterý večer vzpomínalo na písničkáře Karla Kryla. Na koncertu nazvaném Karel Kryl 70 se sešli přední čeští zpěváci a skupiny a ve vlastní úpravě zazpívali dvěma a půl tisícům diváků ve vyprodaném sále písně muže, který zemřel 3. března 1994 ve věku 49 let.

Foto: Milan Malíček, Právo

Diamantovou desku Supraphonu převzala Marlen Krylová.

Článek

„Byl to poměrně složité rozhodování,“ odpověděl Tomáš Klus Právu na otázku, proč přijal nabídku účinkovat na koncertu.

„Nevím, jestli není tento večer vystavený pomník, kterým se Kryl celý život posmíval. Nakonec jsem ale usoudil, že z pohledu Kryla, kterého mám v srdci, by bylo daleko horší myslet si něco za něho. Jsem tu proto, že si osobně myslím, že je to dobře.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Aneta Langerová zazpívala Nevidomou dívku a Salome.

Na pódiu se vystřídali Projekt Salomé, Xindl X, Michal Hrůza s kapelou, Aneta Langerová v doprovodu Petra Maláska a Epoque Quartetu, kapela Divokej Bill, Markéta Irglová a Tomáš Klus.

„Karel Kryl je jeden z našich největších písničkářů. Jeho skladby mě ovlivnily, protože jsem je poslouchal už jako malé dítě. Byla to totiž hudba, kterou poslouchali moji rodiče. Mám k nim velmi vřelý vztah,“ řekl Právu Xindl X.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Hrůza představil své verze skladeb Srdce a kříž a Bratříček.

Každý z účinkujících zazpíval ve vlastní úpravě nějakou Krylovu písničku. Publikum povětšinou zpívalo s nimi, často se tleskalo a při zpěvu Nevidomé dívky Anetou Langerovou dopadlo na pódium několik červených růží.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na koncertě k poctě písničkáře Karla Kryla zahrála i skupina Divokej Bill.

Nedávno vydané album Solidarita, Mnichov 1982 pokřtil Pavel Pecháček, Krylův šéf z Rádia Svobodná Evropa. Diamantovou desku Supraphonu si z Mnichova přijela za svého muže převzít paní Marlen Krylová.

„Děkuji divákům za to, že přišli, a děkuji pořadatelům za to, že koncert uskutečnili,“ řekla na pódiu Krylová.

Reklama

Související témata:

Související články

Před dvaceti lety zemřel Karel Kryl

Na břevnovském hřbitově a v bazilice svaté Markéty v Praze si v sobotu příznivci písničkáře Karla Kryla připomněli dvacet let od jeho smrti.

Výběr článků

Načítám