Hlavní obsah

Národní divadlo slaví Mozarta

Právo, vla

Výročí narození W. A. Mozarta (již 254.) připomene pražské Národní divadlo tradičně koncertem ve Stavovském divadle. Ve středu 27. 1. zazpívá árie ze skladatelových oper mladý slovenský tenorista Pavol Breslik. V duetech s ním vystoupí sopranistka Marie Fajtová, doprovodí je orchestr Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem.

Foto: Archív, Právo

Pavol Breslik

Článek

Breslik (původně Bršlík ale užívá mezinárodně srozumitelnější verzi), vítěz Dvořákovy soutěže v Karlových Varech z roku 2000, je ve svých třiceti letech již mezinárodně renomovaným sólistou zpívajícím na světových scénách. Je hostem v New Yorku v MET, v Berlíně ve Státní opeře, ve Vídni, v Mnichově, v Paříži a na dalších scénách. V roce 2005 byl dokonce časopisem Opernwelt označen jako Mladý umělec roku. Z jeho světových úspěchů vzpomeňme třeba roli po boku Edity Gruberové v Mnichově v Donizettiho Lucrezia Borgia.

Během pražského koncertu zazní árie z Dona Giovanniho, Cosi fan tutte, Figarovy svatby, Idomenea, Únosu ze Serailu a dalších oper. Doprovázející Collegium 1704 je souborem autentické interpretace staré hudby a ve Stavovském divadle účinkuje v Händlově opeře Rinadlo, kde zpívá i Marie Fajtová. Komerční banka, generální partner ND, udělí na koncertě i každoroční ceny pro umělce ND.

Reklama

Výběr článků

Načítám