Hlavní obsah

Otec mladíka, který střílel v Plzni na autobus, skončil na psychiatrii

Právo, pab

V psychiatrické léčebně v Dobřanech skončil otec 15letého mladíka, který minulý měsíc střílel v Plzni po autobusu plném lidí. Oba policie stíhá za nedovolené ozbrojování a obecné ohrožení. Pětatřicetiletý muž předal synovi nelegálně drženou zbraň a ten s ní pak několikrát vystřelil na autobus.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hospitalizace muže ve zdravotnickém zařízení podle policejní mluvčí Hany Kroftové s případem souvisí. „Už máme k dispozici i posudek psychiatrů,“ řekla mluvčí.

Co je příčinou jeho zdravotních potíží, ale Kroftová neupřesnila. „Trestní řízení nadále probíhá. Čekáme na výsledky balistických expertiz,“ dodala.

Mladík naštěstí nikoho nezasáhl

Incident se odehrál 7. července před 23. hodinou na trase mezi průmyslovou zónou Borská pole a konečnou tramvaje č. 4. Autobus MHD zasáhlo několik střel. Nikdo z cestujících, z nichž většina byli zahraniční dělníci, nebyl zraněn. Mladík použil pistoli malé ráže. Autobus zasáhl zřejmě třikrát, poškodil sklo v zadní části vozu.

Do případu se na začátku jeho vyšetřování vložil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a naznačil, že vzhledem k původu většiny pasažérů by se mohlo jednat o politickou provokaci. Policii požádal o rychlé dopadení pachatele, což se stalo do 48 hodin.

Nakonec se ukázalo, že nešlo o cílený útok s politickým podtextem, ale spíš o hloupost. „Motivem střelce nebylo nikoho usmrtit,“ uvedl k tomu státní zástupce.

V případě uznání viny hrozí muži tři roky až osm let vězení, jeho mladistvému synovi poloviční trest.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám