Hlavní obsah

Místo trestu za vraždu dostal muž podmínku, s případem pomohl i farář

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Až osmnáctiletý pobyt ve vězení hrozil devětapadesátiletému Emilu Teplému z Radiměře u Svitav, který byl obžalovaný z pokusu o vraždu. Krajský soud v Hradci Králové mu ale v pondělí nakonec uložil čtyřletý podmíněný trest. Rozsudek již nabyl právní moci, neboť jak obžaloba, tak obhajoba se vzdaly práva odvolání. K soudu v pondělí dorazil i radiměřský farář, který s případem pomohl.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Emil Teplý před vynesením rozsudku.

Článek

Soud uznal muže vinným, že loni 2. července kolem poledne ve svém rodinném domku v Radiměři bodl nožem jiného muže. Po vyslechnutí obou hlavních účastníků osudového konfliktu, dalších svědků, kteří byli sporu mezi muži přítomni, či po výpovědi starosty obce se však ukázalo, že role oběti a agresora jsou v tomto případu zvláštně promíchané.

Sama státní zástupkyně nakonec ve své závěrečné řeči žádala změnu trestní kvalifikace z pokusu o vraždu na pokus o zabití. Soud jí svým rozsudkem vyhověl a potrestal Teplého třemi lety s čtyřletým podmíněným odkladem.

Vzali jsme v potaz i skutečnost, že byl obžalovaný poškozeným napadnut a mohl mít strach
předseda senátu Luboš Sovák

Incident se stal počátkem loňských prázdnin po společném popíjení vodky, piva a vína. „Hráli jsme karty a pak si Teplý sedl a začal jíst tam, kde byli uvázaní mí psi. Řekl jsem, ať je nedráždí. Chytili jsme se slovně a on pak šel okolo mne do baráku. Něco prohodil, tak jsem šel za ním, ať mi to zopakuje. Měl v ruce nůž. Křičel na mě, že mě píchne. Tak jsem mu řekl, ať píchne,“ přiblížil svou verzi události postižený 34letý muž, který u obžalovaného žil s družkou a synem od loňské amnestie, kdy ho propustili z vězení.

Bil také družku  

Teplého, který po nich nechtěl ani žádné nájemné, podle svých slov považoval spíš za starší děcko. A jen pod tíhou dalších svědeckých výpovědí poškozený muž posléze připustil, že se nejen k obžalovanému, ale i k osobám ve svém okolí nechoval dobře. A nezdráhal se použít ani fyzického násilí. Jeho družka o soudu potvrdila, že ji také bil.

„Asi jsem Emila Teplého vyprovokoval i já, jak jsem mu dal venku ty dvě facky,“ připustil poškozený již v přípravném řízení. V soudní síni přiznal jednu facku až poté, co mu byla předložena policejní fotografie zhmožděné tváře obžalovaného ze dne zadržení.

„Soud vzal v úvahu specifické osobnosti obžalovaného i poškozeného. Málokdy se to takto sejde. Proto jsme hodnotili u poškozeného, jak se choval k lidem v době skutku i předtím, vzali jsme v potaz i skutečnost, že byl obžalovaný poškozeným napadnut a mohl mít strach,“ vysvětlil překvalifikování trestného činu předseda senátu Luboš Sovák.

Farář přesvědčil poškozeného

Nevěrohodným se podle něho zdálo tvrzení obžalovaného, že oběť na nůž nalehla sama. Reálná je podle soudu verze, že po výzvě poškozeného, ať ho tedy bodne, míra jeho trpělivosti přetekla, měl strach, a proto skutečně bodl. Nicméně způsobená zranění byla závažná. S poraněním břicha a jater byl muž vrtulníkem transportován do fakultní nemocnice, kde se podrobil operačnímu zákroku. Kdyby se pobodanému nedostalo včasné lékařské pomoci, zřejmě by zraněním podlehl.

Vzhledem k tomu, že soud neshledal ani další důvody pro setrvání odsouzeného ve vazbě, dostal se ještě v pondělí na svobodu. Domů na Svitavsko ho odvezl radiměřský farář. Ten byl přítomný, neboť jen jeho přičiněním se podařilo k hradeckému soudu přivézt poškozeného.

„Minule jsem zapomněl přijet, protože jsem byl na brigádě,“ odpověděl na dotaz předsedy senátu, proč se již v březnu jako svědek nedostavil k hlavnímu líčení. Kvůli jeho absenci bylo nutné hlavní líčení přerušit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám