Hlavní obsah

Cizinci měli vysávat z lidí peníze pomocí podvodných e-mailů České pošty

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Policie zatkla tři cizince pro podezření, že jsou součástí organizované skupiny podvodníků, kteří prostřednictvím falešných e-mailových zpráv České pošty vysávají lidem peníze z účtů. Zadrženi byli v Hradci Králové bezprostředně po výběru peněz, o které přišel muž z Plzeňska.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podvodný e-mail do počítače nainstaloval program, který kradl hesla k internetovému bankovnictví.

Článek

„Zareagoval na podvodný e-mail, který se mu v počítači zobrazil jako zpráva od České pošty. Když ji otevřel, tak se mu do počítače nainstaloval program, který následně po přihlášení do internetového bankovnictví odčerpal téměř dva milióny korun na cizí účty. Z nich je pak vybrala trojice zadržených cizinců,“ řekl Právu Jan Koželuh z policejního ředitelství Plzeň-venkov.

Podle něho jsou zatčení muži posledním článkem organizované skupiny pachatelů, kteří páchají phishingové podvody, a kterou nyní kriminalisté rozplétají.

Podezřelé muže policie obvinila z trestného činu podílnictví a jednoho z nich soudce poslal do vazby. „Všichni tři mají za sebou rozsáhlou kriminální minulost a jedná se o velmi nebezpečné osoby,“ dodal Koželuh.

Podvodné e-maily jsou zasílány běžným uživatelům a skrývají se pod službou sledování zásilek České pošty. „V e-mailu pak podvodníci vyzývají adresáta, aby kliknul na odkaz webu České pošty, který je falešný. Kliknutím na odkaz si k sobě do počítače stáhne program, který podvodníkům pošle uložená hesla k internetovému bankovnictví,“ uzavřel Koželuh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám