Hlavní obsah

Vykrást auto je snadné, zloději mají nový trik

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vykrádat auta je ještě daleko lehčí, než by se zdálo. Zloději totiž mají nový trik, díky němuž se dostanou jednoduše do vašeho zaparkovaného vozu, a to bez sebemenšího odporu. Vůbec ho totiž nezamknete, i když se domníváte o opaku.

Foto: maž, Novinky

Klíč Audi

Článek

Návod z pochopitelných důvodů zveřejňovat nebudeme, ale pobertovi stačí, aby postával na parkovišti nebo seděl v autě a specifickým způsobem manipuloval se svým ovladačem centrálního zamykání. Když zaparkujete poblíž a chcete zamknout, vaše centrální zamykání nefunguje. Pokud si toho nepovšimnete, má pachatel cestu do vozu otevřenou.

Princip jsme vyzkoušeli a funguje. S pomocí ovládání do fabie jsme zabránili uzamknutí Škody Octavia, a to i na vzdálenost téměř deseti metrů. Podobně jsme pochodili i u seatu. „Tato situace může nastat u všech značek využívajících k centrálnímu zamykání elektromagnetické vlnění,“ sdělil Právu Jakub Šulc z tiskového oddělení Škody Auto.

Policie: upozorníme řidiče

Policie o problému ví. „Chystáme pro řidiče upozornění, aby kontrolovali, zda si své vozidlo skutečně uzamkli,“ řekla policejní mluvčí Hana Štefflová.

To doporučuje i mladoboleslavská automobilka. „Návod k vozu v kapitole o centrálním zamykání udává, že řidič je povinen zkontrolovat zamknutí vozu, které se projeví bliknutím směrových světel, a v případě, že je vůz vybaven alarmem, i krátkou akustickou signalizací,“ upozornil Šulc.

Kolik aut už bylo zmíněným způsobem vykradeno, nelze určit. Minimálně o jednom případu Právo ví z policejního záznamu, který má k dispozici. Akci zachytil bezpečnostní kamerový systém na parkovišti u jedné provozovny McDonald’s. Tam se nepodařilo uzamknout vůz hned třem řidičům škodovek – dva si toho povšimli a vrátili se. Řidička Škody Superb nikoli. Z blízké octavie pak vyskočil zloděj a limuzínu bez problémů vyraboval.

Řada proměnných

Popsaný fígl nefunguje vždy a všude, různé ovladače se různě chovají. „Situaci může ovlivnit i síla signálu, která je dána vzdáleností vysílače od přijímače či napětím baterie dálkového ovládání,“ vysvětlil Šulc.

O problémech s ovladači vědí své i ve firmách zaměřených na opravy a instalace centrálního zamykání.

„Vím, že jsme otevřeli ovladačem od škodovky audinu, která nám stála na parkovišti,“ konstatoval David Pražák z pražské společnosti Auto Topra. „Dlouho jsme řešili problém zákazníka, kterému někdo neustále nevědomky otvíral auto. Zamykání měl navíc spojené s alarmem – ten se mu tím pádem rovněž vypínal,“ doplnil.

Anketa

Kontrolujete při odchodu od auta jeho dveře, zda jsou zamčené?
Ano, vždy
68,9 %
Když si vzpomenu
16,8 %
Ne
14,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 36787 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám