Hlavní obsah

Střelba v Kunovicích byla rodinnou mstou spjatou s kauzou pandurů

Právo, Novinky, Aleš Fuksa, Luděk Fiala
Kunovice
Aktualizováno

Tragická čtvrteční střelba ve firmě Aircraft Industries, při níž zemřeli tři lidé včetně útočníka, byla s největší pravděpodobností rodinnou mstou. Útočníkem měl být podle zaměstnanců firmy Karel Musela, bratr někdejšího člena představenstva firmy Pavla Musely, který byl v roce 2008 těžce zraněn. Střelec, který nakonec obrátil zbraň proti sobě, podle všeho zastřelil dva členy představenstva Pavla Vacha a Petra Veselého, které vinil ze zmrzačení bratra.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policejní psovod u areálu firmy.

Článek

Svědci uvedli, že právě probíhalo zasedání představenstva firmy, na které Musela vtrhl a jako rukojmí vzal kromě Vacha a Veselého i jeho další členy, a to Olega Meljuchova a Vladimira Kolotuškina. Přítomna byla také ředitelka Ilona Plšková, která byla zraněna. Zhruba dvouhodinové drama vyvrcholilo střelbou, při níž zemřeli Vach a Veselý, načež Musela spáchal sebevraždu.

Motiv jeho činu spadá do roku 2008, kdy jeho bratr Pavel utrpěl těžké zranění při pádu z posedu. Musela vinil Vacha a Veselého, že se snažili bratra zabít. Z rozhovoru, který Musela poskytl Právu zhruba před rokem, vyplývá, že jeho bratr vlastnil 50procentní podíl ve firmě, která měla zajišťovat obchod s Pandury, Vach a Veselý v ní drželi menšinový podíl, ale chtěli ji ovládnout. Podle Musely měli plán, že po bratrově smrti od rodiny podíl odkoupí.

Někdejší vlivný zbrojařský magnát Pavel Musela si při pádu z posedu těžce poranil mozek, ztratil paměť a je zmrzačený.

Střelba v Kunovicích má tři obětiVideo: Aleš Fuksa, Právo

Podle médií měl Pavel Musela informace k údajné korupci při miliardové zakázce na nákup obrněných transportérů Pandur, měl být i úzce napojen na bývalého premiéra Stanislava Grosse. Jeho úraz se odehrál právě v době, kdy ministerstvo obrany s rakouskou zbrojovkou Steyr připravovalo novou smlouvu o pandurech.

Bratr Karel tedy viděl za pádem bratra z posedu nikoli nešťastnou náhodu, ale pokus o vraždu. S touto verzí pracovala i policie, v případu dokonce obvinila jednoho muže, ale následně ho soud obvinění zprostil pro nedostatek důkazů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám