Hlavní obsah

Soudy řeší, kdo bude rozhodovat o vlakové tragédii ve Studénce

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín / Ostrava

Jedno z největších železničních neštěstí, při kterém v roce 2008 ve Studénce zahynulo osm cestujících, by měl projednat Krajský soud v Ostravě a ne okresní soud, protože obžalovaným by mohlo hrozit až patnáct let vězení. Myslí si to soudce Okresního soudu v Novém Jičíně Jaromír Pšenica, který ve středu požádal Vrchní soud v Olomouci, aby v této věci definitivně rozhodl.

Článek

Soudce Pšenica řekl Právu, že deset lidí je obžalovaných z obecného ohrožení z nedbalosti, za které hrozí tři až deset let vězení. V úvahu by ale podle soudce mohla připadat i kvalifikace podle přísnějšího odstavce, kde už obžalovaným hrozí v případě prokázání tzv. nepřímého úmyslu osm až patnáct let vězení.

Spis má 41 svazků, které obsahují devět a půl tisíce stran.
soudce Jaromír Pšenica<br/>

„Senát okresního soudu proto před chvílí rozhodl o předložení věci Vrchnímu soudu v Olomouci, který by měl projednat otázku věcné příslušnosti. Důvodem je možnost případné odlišné právní kvalifikace,“ potvrdil Pšenica.

Projednání celé kauzy se tak pravděpodobně o několik týdnů, možná i měsíců zdrží. „Spis má 41 svazků, které obsahují devět a půl tisíce stran, takže to určitě zabere delší dobu,“ řekl Pšenica.

Obžalováno je deset lidí

V úvahu nyní přicházejí dvě možnosti – buď Vrchní soud rozhodne, že se případem skutečně bude zabývat Krajský soud v Ostravě, anebo se s názorem okresního soudce neztotožní a případ mu vrátí.

Kvůli nehodě rychlíku ve Studénce, který 8. srpna 2008 narazil do zříceného mostu, je obžalováno deset lidí převážně ze stavebních firem. Při rekonstrukci mostu, který vedl nad hlavním železničním koridorem mezi Ostravou a Hranicemi na Moravě, podle policie porušili řadu stavebních norem a udělali mnoho chyb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám