Hlavní obsah

Mládež možná bude mít po 18. hodině zakázáno chodit do hospody

Právo, Josef Koukal

Silný kalibr chce do boje s alkoholismem mládeže nasadit národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. S týmem expertů na úřadu vlády připravuje návrh na zákaz vstupu mladistvých do restaurací, barů či diskoték po 18. hodině večerní. Podobné opatření existuje například ve Spojených státech nebo Velké Británii.

Foto: Profimedia.cz

Mládež možná nebude mít po 18. hodině povolen vstup do hospod a restaurací.

Článek

Hostinští by se tak již nemohli například vymlouvat, že podnapilý nezletilý host, kterého policie ve večerních hodinách přistihla v jejich podniku, v podroušeném stavu už přišel. V restauraci by prostě neměl vůbec co dělat.

Na záměr, s nímž počítá chystaný protidrogový akční plán pro příští dva roky a jímž se začne v nejbližší době zabývat vláda, upozornily Lidové noviny.

„My potřebujeme jít po těch provozovatelích a být tvrdší,“ vysvětlil zamýšlenou strategii Právu Vobořil.

„V praxi se děje to, že když se náhodou zjistí, že se někomu nezletilému nalilo, tak dostane číšník tři tisíce korun pokuty. Je jasné, že tohle není účinná sankce,“ upozornil koordinátor.

Postih jen pro provozovatele

Jeho plán počítá s mnohem tvrdšími postihy přímo pro provozovatele podniků, kde by byl mladistvý přistižen po zákonem dané hodině bez ohledu na to, zda pil, nebo ne.

„Ve spolupráci se živnostenským úřadem pozastavit podnikatelskou činnost na týden, na čtrnáct dní, při opakování pak třeba na rok,“ nastínil Vobořil.

Mladistvým by za vstup do podniků po určené době sankce nehrozila, pouze v případě, že by po přistižení jevili známky opilosti, mohla by událost – stejně jako dnes – řešit policie s rodiči a příslušným orgánem sociálně-právní ochrany dětí.

Experti na úřadu vlády podle Vobořila teprve analyzují současné předpisy, aby zjistili, které zákony bude třeba kvůli zavedení vytyčených cílů změnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám