Hlavní obsah

Nahánění mladého býka omezilo dálnici D2 i pendolino

Policie musela v úterý omezit provoz na dálnici D2 nedaleko Podivína kvůli mladému býčkovi, který pobíhal po komunikaci a ohrožoval provoz. Policie požádala o pomoc zaměstnance místního zemědělského družstva s odchytem a obrátila se i na hasiče.

Článek

S odchytem nakonec pomáhali hasiči ze dvou profesionálních stanic z Hustopečí a z Břeclavi a také dobrovolní hasiči z Rakvic. Býček poté z dálnice uprchnul přes pole na blízkou státní silnici a schoval se do křoví mezi silnicí a železniční tratí. Policisté proto omezili i provoz na státní silnici a dráhy zpomalily provoz vlaků. Zpomalení se dotklo i pendolina z Vídně do Prahy, které muselo jako všechny ostatní vlaky úsek kolem železniční stanice Rakvice projíždět velmi pomalu.

Asi dvacet hasičů a zaměstnanců zemědělského družstva se pokoušelo býčka v hustém a neprostupném porostu najít. Současně se mu snažili zabránit, aby vyběhl na trať nebo na státní silnici. Býček se nakonec skryl v močálu, kam se za ním museli hasiči brodit po kolena ve vodě. Celá akce trvala asi hodinu, protože se býček v močálu pohyboval daleko rychleji, než hasiči.

Nakonec se býček rozhodl, že uteče přes státní silnici na blízké pole. To by byl ale velký problém, protože by se jej již nemuselo podařit na poli vůbec dohonit, a hlavně hned vedle je dálnice, na kterou by se mohl býček opět vrátit a způsobit tragédii. Proto jedna hlídka policie stále hlídala u dálnice připravena v případě potřeby zcela zastavit provoz.

Když býček vyběhl z houští, připomínala scéna dokonalou koridu - v jeden okamžik proti sobě stáli tváří v tvář býček a jeden z hasičů. Ten se ale situace nezalekl, stál proti němu jako toreador a pokusil se býčkovi přehodit přes hlavu kabát. Býček přesto utekl a za každou cenu se chtěl dostat přes hradbu řady lidí přes silnici na pole směrem k dálnici. To byl poslední okamžik, kdy bylo možné býčka zastavit. Jeden z hasičů se býčkovi vrhl kolem krku a podařilo se mu zvíře strhnout na zem. Sám musel uskočit, aby ho býček nezavalil. Hned na to se na ležící zvíře muselo seběhnout a zalehnout jej sedm mužů.

Nakonec býčkovi museli uvázat hasičskou bundu kolem hlavy a svázat nohy, aby nemohl nikoho zranit. Přesto se ještě vzpouzel. Za pár minut pro něj přijel traktor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám