Hlavní obsah

Výbušnina připravila extremistu o prsty, radikálové to sváděli na policii

Litvínov

Při demonstraci pravicových radikálů na litvínovském sídlišti Janov vloni 17. listopadu se těžce zranil mladý extremista. Podle webu hnutí Autonomní nacionalisté mladík přišel o všechny prsty na pravé ruce po výbuchu policejní rozbušky. Video TV Prima však dokazuje, že si mladý nacionalista způsobil zranění sám vlastní výbušninou, kterou držel v ruce.

Článek

Na sídlišti v Janově se v listopadu sešlo asi pět set stoupenců Dělnické strany, odpoledne se pustili do boje s litvínovskými policisty. Vypukla vřava a vzduchem létaly dělobuchy.

Nacionalisté na svém webu tvrdí, že mladík byl zraněn policejní rozbuškou. Kromě obvinění policie navíc událost využívají jako důvod pro vybírání příspěvků na své aktivity a vyzývají k posílání peněz na svůj účet: "17. 11. 2008 byl v Janově policejní rozbuškou těžce zraněn náš kamarád z Olomouce. Finanční pomoc potřebují i Autonomní nacionalisté, z 50 štítů použitých v obou janovských bitvách přežily pouze tři!“

Na videu je přitom zřetelné, že mladík drží v ruce zřejmě vlastnoručně vyrobenou výbušninu, která exploduje a způsobuje mu těžké zranění.

Rozbušku již nestačil hodit

"Policie používá zásahové výbušky jako donucovací prostředek, to ale nebyl tento případ. Policisté si mladíka při střetech všimli, jelikož kolem sebe házel vlastní rozbušky. Když se vydali radikála zpacifikovat, jednu z rozbušek již nestačil hodit a ta mu vybuchla v ruce," řekl Novinkám policista, který byl při zásahu přímo na místě.

Střet radikálů s policisty v Litvínově (TV Prima)

V sobotu se má v Ústí nad Labem konat další pochod nacionalistů a lze předpokládat, že podobné výbušniny budou opět ohrožovat jak demonstranty a policisty, tak občany města.

Bude to jedna z největších bezpečnostních akcí v  ČR. Městem mají procházet hned tři skupiny ultrapravice, v každé z nich má být 300 lidí. Cílem akce má být uctění památky obětí bombardování z roku 1945. Dorazit mají i neonacisté z Německa.

Podle odpůrců demonstrace jde ale pouze o zneužití výročí bombardování jako záminky k připomenutí 120. výročí narození Adolfa Hitlera. Před 64 lety bomby zabily minimálně 512 lidí. Magistrát města lidem nedoporučuje v době průvodů vycházet ven, bude omezena doprava i obchody.

Kvůli neonacistům se vylidňuje Ústí nad Labem (Stream)

Ústecký primátor Jan Kubata v pátek při vzpomínkové akci řekl, že vinu za bombardování města nelze svalovat na nikoho jiného než na nacistické Německo. S tím souhlasí i historik a ústecký archivář Vladimír Kaiser. ČTK v pátek  řekl, že Ústí bylo velmi důležité zvláště poté, co spojenecký nálet v únoru 1945 zcela zničil Drážďany.

Podle něho útoky směřovaly nejen na železnici, ale i na kasárna SS ve městě nebo zdejší vedení NSDAP. Většinu cílů se prý spojencům podařilo vyřadit. Dodal, že důležitost ústeckého uzlu ukázala i reakce německé správy, která po náletech zakázala vyprošťování obětí ze zničených domů a všechny síly nasadila na zprovoznění železnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám