Hlavní obsah

Muž odsouzený za vraždu bez přímých důkazů zůstane za mřížemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Odsouzený vrah Jaroslav Planý neuspěl se svou stížností u Ústavního soudu (ÚS). V roce 2000 byl odsouzen za vraždu své dcery na třináct let za mřížemi. Nyní se domáhal podmínečného propuštění na svobodu. Ústavní soudci potvrdili názor soudů v Šumperku a Ostravě, které se rozhodly ponechat muže ve vězení. Planého kauza patří k nejdiskutovanějším v české justici - byl totiž odsouzen bez přímých důkazů.

Foto: Dan Krzywoň, ČTK

Jaroslav Planý byl odsouzen za vraždu své dcery, jejíž tělo se nikdy nenašlo

Článek

Planý svou vinu od počátku popírá. V řízení o podmínečném propuštění po odpykání dvou třetin trestu proto nevyjádřil lítost ani pokání, což mu přitížilo. Soudy jeho žádosti nevyhověly. Ve stížnosti k ÚS to označil za porušení základních práv.

Usvědčen na základě nepřímých důkazů

Podle ústavních soudců však jejich kolegové v Šumperku a Ostravě nechybovali. O podmínečném propuštění nelze podle senátu rozhodovat automaticky a soudy mají prostor pro úvahu. "Pokud soud dospěje k závěru, že nebyly naplněny předpoklady pro podmíněné propuštění, nelze takový závěr považovat za zkrácení v základních právech," uvedli soudci v usnesení.

O verdiktu nad Planým se v roce 2000 hovořilo jako o milníku v novodobých dějinách českého soudnictví. Podle státního zástupce, který tehdy přednesl žalobu, byl obžalovaný naposledy usvědčen z vraždy na základě nepřímých důkazů a bez vypátrání těla oběti v roce 1932.

Dítě mu prý unesl neznámý stopař

Svou čtyřletou dcerku Planý podle obžaloby zastřelil v roce 1996 někde mezi Krnovem na Bruntálsku a Jeseníkem. Tělo patrně ukryl. Nikdy se nenašlo. Planý od počátku vinu odmítal a tvrdil, že dceru Karolínu mu unesl neznámý stopař, když s ní jel za sestrou. Dítě právě slavilo narozeniny. Rodiče byli v rozvodovém řízení.

:. Karolínka Planá dosud nebyla nalezena, za vraždu byl její otec Jaroslav Planý odsouzen na 13 let. foto: ČTK/Dan Krzywoň

Po klíčovém důkazu, tedy těle dítěte, pátraly řadu měsíců týmy policistů, lesníků a horských záchranářů, kteří pročesávali Jeseníky. Do rozsáhlého pátrání se zapojil i Interpol.

K nepřímým důkazům patřila například zbraň, kterou svěřil Planý své sestře. Odborníci poznali, že se z ní střílelo. Kriminalisté také našli na mužových kalhotách stopy lidské krve. Množství však bylo tak malé, že specialisté nemohli zjistit, čí krev je.

O případu se také mluvilo vloni v souvislosti s hledáním ztracené třináctileté dívky Anny z kuřimské kauzy. Ještě před tím, než vyšlo najevo, že se za ni vydávala Barbora Škrlová, bylo jednou z teorií, že Anička je ve skutečnosti ztracená Karolína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám