Hlavní obsah

Slovákovi narostla obří ruka, prosí lékaře o amputaci

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Ladislav Szurkay z Košic zoufale žádá o amputaci své pravé ruky, která mu po úrazu znecitlivěla a narostla do obřích rozměrů. Pokud mu ji lékaři nedají pryč, je podle svých slov odhodlán odříznout si ji sám.

Slovákovi narostla obří rukaVideo: noviny.sk

 
Článek

Televize Joj uvedla, že Ladislav už několik let bez úspěchu bojuje s těžkým poškozením ruky. Lékaři ho neustále přesvědčují, že existuje šance na záchranu ruky a amputaci odmítají. Ladislav už slibům lékařů nevěří a je přesvědčen, že život bez jedné ruky by byl lepší než ten současný. „Když mi ruku odřežou, budu šťastný,“ uvedl zoufalý muž.

Vše začalo v roce 2009, když Ladislav po úrazu podstoupil operaci, po níž nastaly komplikace. Ruka mu začala otékat a doslova hnít.

Amputace jako poslední možnost

„Amputaci je možné vykonat až po vyčerpání všech dostupných léčebných metod. Je potřebné si uvědomit, že amputace je tou poslední a nezvratnou možností,“ říká mluvčí košické Univerzitní nemocnice Ladislava Šustová.

„Takovéto případy musí být posuzované velmi citlivě, protože zdravotnické zařízení by mohlo být obviněno z napomáhání k sebepoškozování pacienta,“ dodává předsedkyně zdravotní komise košického kraje Mária Grüllingová.

Ladislav již absolvoval desítky vyšetření, po nichž lékaři tvrdili, že s rukou ještě bude hýbat. Dosud se tak nestalo. „Nevím, proč lékaři tolik spekulují. Chci dát ruku pryč a beru na sebe všechna rizika,“ zdůraznil Ladislav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám