Hlavní obsah

Zájem firem o učně roste, žáků je pořád málo

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více firem, dokonce i zahraničních, má zájem o žáky českých středních odborných škol a učilišť. Nadále však narážejí na problém, že je takových studentů a potenciálních zaměstnanců nedostatek.

Foto: Profimedia.cz

Největší zájem je o obory mechanik seřizovač a obráběč kovů.

Článek

„Situace se lepší. Zájemců například o strojírenské obory každoročně přibývá. Přesto když k nám žáci v září nastoupí, firmy neustále volají, zda bychom k nim ještě někoho neumístili,“ řekla Právu Zdeňka Buršíková, ředitelka Středního odborného učiliště v Domažlicích.

Firmy lákají na stipendia

Firmy už se žáky snaží zlákat i na stipendia. Jako první k takovému kroku v Domažlicích sáhla společnost Gerresheimer z Horšovského Týna, která se zabývá zpracováním plastů. Později se k tomuto druhu sponzoringu připojily i firmy ZF Staňkov, Kdynium, ROC Galvanik Domažlice nebo CNC obrábění Sedlice.

Zájem je hlavně o mechaniky a obráběče

„Podniky si žáčka, který je u nich na výcviku nebo praxi, smluvně zavážou, protože vidí, že v něm najdou pracovníka, kterého potřebují. Největší zájem je o čtyřletý obor mechanik seřizovač a tříleté obory obráběč kovů a strojní mechanik,“ upřesňuje Buršíková. Zakázkovou výrobou si na škole pilní jednotlivci mohou vydělat až sedm tisíc korun měsíčně. A příjmy mohou počítat také v eurech.

Už i německé podniky totiž sahají pro nové tváře do českých škol. Nabízejí jim prázdninové brigády i pracovní smlouvy. Německé hospodářské komory pak nabízejí praxe a výuku německého jazyka.

Snaží se podchytit rodiče

Jednu z cest, jak děti na studium takových oborů nalákat, zmiňuje ředitel Střední školy a základní školy Oselce Václav Bumbička. „Zástupci firmy Okal z jižního Plzeňska společně s naší školou chodí na rodičovské schůzky do základních škol, kde nabízejí příležitosti a programy. Tudy vede cesta,“ uvádí Bumbička.

Nechodí však jen firmy do škol, ale i školy do firem. To je případ Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Sušici. „Chodíme mezi zaměstnance firmy a lákáme jejich děti k nám na školu. Snažíme se tak zvýšit zájem třeba o aplikovanou chemii, kterou se nám nedaří moc naplnit. V okolí je přitom šest firem, které se aplikovanou chemií zabývají,“ říká zástupce ředitele Jiří Houtke.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám