Hlavní obsah

Podlézavost nevymřela

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toužíte po kariéře a nevíte, jak dosáhnout kýženého cíle? Nezoufejte, že nemáte diplom z prestižní školy ani vlivné známé. Ještě je tu jedna metoda, která vás může dostat na vytoužené místo – podlézavost.

Foto: Profimedia.cz

Podlézavost je prý bezesporu politikou rovných příležitostí.

Článek

Potvrzují to výsledky průzkumu profesora managementu Jamese Westphala z Texaské univerzity v Austinu a doktorandského studenta Ithai Sterna z téže školy. Jejich studie nazvaná „Jiné cesty do představenstva firmy“ shrnuje šetření více než tisícovky vrcholových manažerů ze 138 předních společností.

Nejspolehlivější je politická angažovanost

Podlézavé chování podle názoru autorů znamená používání lichotek, prokazování náklonnosti či podpora šéfova existujícího názoru. Vydržíte-li se takto chovat celý rok, pak vaše šance na jmenování do představenstva, kde má šéf rozhodující slovo, stoupne o plných 64 %. Nejúčinnější metodou postupu do správních rad je však podle Westphala politická angažovanost, protože „lidé cítí přirozenou povinnost pomoci těm, kdo si získali jejich přízeň“.

Politika rovných příležitostí

Jednu věc však nelze Westphalovým zjištěním upřít – a to je demokratický charakter této metody. Podlézavost je prý bezesporu politikou rovných příležitostí, do níž se může zapojit každý podle libosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám