Hlavní obsah

Chytrost a inteligence jsou nakažlivé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytrost a inteligence se šíří i pouhým společenským stykem. Podle australských psychologů lze dosáhnout lepších školních výsledků tím, že se dítě přátelí s těmi spolužáky, kteří jsou ve studiu nejlepší. V kruhu inteligentních vrstevníků se teenagerům zvyšuje vlastní inteligence a výkonnost mozku.

Foto: Profimedia.cz

I studijně průměrné dítě, které se začne kamarádit s někým, kdo má skvělé školní výsledky, se po čase začne ve škole zlepšovat.

Článek

„Jste doslova tím, s kým se kamarádíte a s kým chodíte ven,“ tvrdí doktor Michael Carr-Gregg z Melbourne na stránkách australského deníku Daily Telegraph.

Z jeho vlastních výzkumů vyplývá, že studijně průměrné dítě, které se začne kamarádit s někým, kdo má skvělé školní výsledky, se po čase začne ve škole zlepšovat a má o něco vyšší inteligenci.

Špatní kamarádi nás táhnou dolů

Naopak je podle doktora Carra-Gregga velmi obtížné přimět ke studiu a ke zlepšení dítě, jež se kamarádí s vrstevníky, kteří školu považují za zbytečnou a vzdělávání naprosto odmítají.

„Není to jen tak, že chytré děti přitahují chytré děti, ale pokud máte průměrné dítě, může být staženo dolů, nebo naopak vytaženo nahoru v závislost na tom, s kým se kamarádí a s kým se baví,“ tvrdí doktor Carr-Gregg.

Podle něj je potřeba začít s ovlivňováním dítěte včas. Zatímco ještě před pubertou lze ovlivnit to, s kým se dítě stýká a přátelí, na počátku puberty a později už budou rodiče bez šancí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám