Hlavní obsah

Digitální fotoaparáty budou stejně chytré jako moderní mobily

Novinky, mif

Moderní digitální fotoaparáty čeká jedno z nejzásadnějších vylepšení za poslední roky. Dostanou totiž operační systémy, jako mají chytré telefony nebo počítačové tablety. Tím se výrazně rozšíří jejich možnosti.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy Camera

Článek

Na konci minulého měsíce představila první fotoaparát s operačním systémem Android společnost Nikon. Jen pár dní nato přispěchal s vlastním modelem také jihokorejský Samsung. Novinky Nikon Coolpix S800c a Samsung Galaxy Camera jsou si velice podobné.

Foto: Nikon

Nikon Coolpix S800c

Na první pohled se chytrý fotoaparát nijak výrazně neliší od běžných kompaktů. Má stejný tvar a nechybí mu výsuvný objektiv, vestavěný blesk ani spoušť. Rozdíl je vidět až při pohledu na zadní stranu. Prakticky celou totiž zabírá velký dotykový displej. Nikon má úhlopříčku 3,5 palce a Samsung 4,8 palce.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy Camera

A v čem je tedy ta hlavní výhoda? Oba fotoaparáty mají skutečně plnohodnotný operační systém. To znamená, že je do nich možné instalovat tisíce nejrůznějších programů – od zábavných her pro zkrácení dlouhé chvíle až po profesionální grafické editační programy. Na dotykové obrazovce je pak možné fotky libovolně upravovat.

Chytřejší funkce

Tím výhody systému rozhodně nekončí. Zatímco většina kompaktů má pevně dané ostřicí body, obě novinky po vzoru chytrých telefonů mohou ostřit kdekoli na ploše dotykového displeje. Například při focení portrétu stačí kliknout na obličej a přístroje samy vědí, co mají dělat.

Foto: Nikon

Nikon Coolpix S800c

Nikon a Samsung navíc dokážou spolupracovat se SIM kartou. Ta neslouží pro telefonování, ale pro přístup na internet. Kromě procházení webových stránek totiž kompakty umějí automaticky zálohovat vyfocené snímky on-line. To přijde vhod v případech, kdy se přístroj ztratí nebo zničí.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy Camera

Oba fotoaparáty se na tuzemském trhu objeví před Vánocemi. Nikon se bude prodávat za 9500 Kč, cena Samsungu zatím nebyla stanovena. Vlastní fotoaparát s operačním systémem plánuje uvést také společnost Panasonic. Informace o něm ale zatím nebyly zveřejněny.

Jak vybrat nejlepší model
I když operační systémy přinášejí řadu zajímavých vylepšení, při výběru nového fotoaparátu by lidé neměli zapomínat na několik pouček, které jim pomohou vybrat ten nejlepší model. Obchodníci často tvrdí, že čím větší rozlišení má přístroj, tím lépe. Desetimegapixelový fotoaparát ale nemusí hned fotografovat lépe než čtyřmegapixelový. Pro tisk fotografie 10 x 15 cm nám bohatě postačí rozlišení dva megapixely. Díky většímu rozlišení můžeme dělat z fotografií výřezy a zvětšeniny.Na trhu rozeznáváme několik různých kategorií digitálních fotoaparátů. Mezi nejrozšířenější patří takzvané kompakty, které jsou oblíbené především kvůli drobným rozměrům. Kompaktům je často vyčítána horší kvalita fotek ve srovnání s pokročilejšími přístroji, nejnovější modely ale již obrazovými chybami příliš netrpí.Pro náročnější uživatele jsou určeny ultrazoomy, které nabízejí vysoké přiblížení. Zatímco obyčejné kompakty dokážou fotografovaný předmět přiblížit většinou čtyřikrát, ultrazoomy až 30krát. Nejnáročnější uživatelé upřednostní zrcadlovky, které dokážou ze všech kategorií pořídit nejlepší fotografie – jsou téměř vždy ostré a věrně kopírují barevné proporce zachyceného objektu. Velkou výhodou je také možnost měnit objektivy. Na fotografování interiéru nebo detailního pohledu se totiž vždy hodí jiný objektiv.

Canon D20: fotí i pod vodou

Fotoaparát PowerShot D20 představila společnost Canon letos na jaře. Novinka je historicky druhým přístrojem výrobce, který si klade za cíl jediné – vydržet pracovat za jakýchkoliv okolností. Odolnější přístroj byste na trhu hledali jen velice těžko. Díky mimořádně pevné konstrukci odolá nárazům, chladu i prachu a dokáže fotografovat i pod vodou.

Foto: Canon

Canon D20

Fotoaparát má rozlišení 12,1 MPix, pětinásobný optický zoom a citlivost ISO až 3200. Snímky je možné zobrazovat na displeji s úhlopříčkou tři palce a 461 tisíci body. Tělo fotoaparátu má ergonomický tvar, díky čemuž přesně padne do ruky a dovolí konečky prstů intuitivně ovládat hlavní funkce pomocí vhodně umístěných tlačítek. Přístroj má rozměry 112,3 x 70,8 x 28 milimetrů a hmotnost 228 gramů.

  • Klady: pod vodou vytváří poměrně kvalitní snímky
  • Zápory: vyšší hmotnost kvůli robustnější konstrukci
  • Cena: 8000 Kč 

Genius G-Shot 507: nejlevnější na trhu

Aktuálně nejlevnějším novým digitálním fotoaparátem na trhu je Genius G-Shot 507. Pořídit jej je možné už za necelých tisíc korun. Zákazníky se snaží nalákat i kompaktními rozměry 90 x 58 x 13 mm. Je vybaven CMOS snímačem s rozlišením pět megapixelů.

Foto: Genius

Genius G-Shot 507

Slabou stránkou přístroje jsou především možnosti přiblížení. Obsahuje totiž jen osminásobný digitální zoom. Absenci optického zoomu se snaží kromě nízké ceny vynahradit také šikovnými vychytávkami. Řeč je například o automatické detekci obličejů. Pokud tuto funkci aktivujete, snímek je pořízen přesně ve chvíli, kdy se člověk před objektivem usměje. Genius G-Shot 507 nabízí celkem přes deset scénických režimů.

  • Klady: velice atraktivní cena
  • Zápory: absence optického zoomu; kvalita fotografií odpovídá ceně
  • Cena: 850 Kč

Fujifilm FinePix F500: šikovný ultrazoom

Do kategorie ultrazoomů patří fotoaparát Fujifilm FinePix F500, který nabízí rozlišení 16 megapixelů a patnáctinásobný optický zoom. Díky tomu je možné fotit detailní snímky i ze vzdálenosti několika desítek metrů. Optické přiblížení je možné používat i při natáčení videa. To ultrazoom dokáže pořizovat i ve vysokém rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Samozřejmostí je stabilizace obrazu.

Foto: Genius

Fujifilm FinePix F500

Pro prohlížení fotografií i videí je přístroj vybaven třípalcovým displejem. Fujifilm FinePix F500 dokáže vytvářet i panoramatické fotografie v 360° režimu, kdy automaticky poskládá jednu vyfocenou fotografii vedle druhé. Výsledek je velice povedený. Včetně baterie a paměťové karty váží fotoaparát jen nepatrně více než obyčejný mobil – 215 gramů.

  • Klady: vysoká hodnota přiblížení
  • Zápory: nižší výdrž baterie
  • Cena: 4000 Kč

Nokia 808 PureView: mobil jako fotoaparát

Začátkem roku byl odhalen smartphone Nokia 808 PureView, který je jako první telefon na světě vybaven fotoaparátem s rozlišením 41 megapixelů. Jak už je u finského výrobce zvykem, optiku dodala společnost Carl Zeiss. Vestavěný fotoaparát dovede natáčet i Full HD video (1920 x 1080 obrazových bodů).

Foto: Nokia

Nokia 808 PureView

Vysoké rozlišení není pouhým marketingovým tahem, ale je využíváno k redukci šumu i možnosti bezeztrátového zoomování. I při maximálním přiblížení a ve špatných světelných podmínkách je obraz ostrý a šum je nižší než u většiny dnešních kompaktů.

Ani v ostatních parametrech není novinka žádné ořezávátko, nabídne 1,3GHz ARM procesor a 512 MB operační paměti. Pro uložení dat je přístroj vybaven 16GB vestavěnou pamětí, kterou je možné dále rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD až o 32 GB. Nechybí ani podpora WiFi, Bluetooth či HDMI výstup pro připojení telefonu k televizoru nebo projektoru.

  • Klady: kvalita fotografií
  • Zápory: cena proti obyčejným fotoaparátům
  • Cena: 12 500 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám