Hlavní obsah

Českou burzu Bitcash napadli hackeři a ukradli všechny bitcoiny

Hackerům se podařilo v pondělí prolomit zabezpečení české burzy Bitcash.cz, která prostřednictvím svých internetových stránek provozovala peněženky s virtuální měnou bitcoin, a odcizit všechny prostředky. Bitcash to uvedl na svých stránkách.

Foto: Profimedia.cz

Logo bitcoinů

Článek

„Dne 11. listopadu ve večerních hodinách bylo prolomeno zabezpečení serveru. Bohužel, noční můra se stala skutečností. Řešíme způsob útoku, zabezpečení a co můžeme dál podniknout,“ píše se na webu Bitcash.cz.

Kdo za útokem stojí, se zatím nepodařilo zjistit. „Momentálně podáváme trestní oznámení na neznámého pachatele,“ konstatovali tvůrci webu.

Podle serveru E15.cz česká burza Bitcash v minulosti spravovala zhruba čtyři tisíce virtuálních peněženek a bitcoiny v hodnotě za více než dva milióny korun. Hodnota kybernetické měny bitcoin se počátkem tohoto měsíce vyšplhala na nové rekordní maximum kolem 251 dolarů (zhruba 5000 Kč).

Nájezdy na bitcoinové peněženky nejsou ojedinělé

Nájezdy kybernetických pirátů na bitcoinové systémy nejsou vůbec ojedinělé. Na konci října se jim například podařilo odcizit z britské internetové peněženky inputs.io bitcoiny v celkové hodnotě přes 26 miliónů korun.

O bitcoinech

Na bitcoinu je založena řada legálních investičních fondů a obchoduje se s ním na specializovaných burzách. Měnu již také přijímají některé obchody. Bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky.

Ještě zhruba v polovině loňského roku stál jeden bitcoin pouhých sedm dolarů. Začátkem letošního roku zaznamenala měna silný růst, později se však vývoj jejího kurzu dočasně obrátil kvůli technickým problémům při obchodování.

„Zatímco v běžné bance by byly vklady ze zákona pojištěné, v tomto případě pravděpodobně všichni střadatelé o své peníze jednoduše přišli a záleží pouze na nich a provozovateli, jak se k celé věci postaví,“ podotkl Jakub Čížek ze serveru Živě.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám