Hlavní obsah

Muži u hypotéky rozhodují, ženy shání informace

Novinky, Barbora Buřínská

Na počátku soužití musí prakticky každý pár vyřešit otázku financování společného bydlení. Mezi ty nejdůležitější patří jak úhrada samotného bydlení a pravidelných plateb, tak výběr vybavení i provádění oprav. Podle průzkumu Ery mezi českými páry však mají obě pohlaví rozdílný pohled na svůj podíl na financování bydlení.

Foto: Profimedia.cz

Téměř polovina párů žijících ve společné domácnosti má vlastní zkušenosti s úvěrem na financování bydlení.

Článek

„Obecně téměř u všech druhů pravidelných plateb partneři tvrdí, že je platí pouze nebo převážně oni, a nikoliv druh nebo družka. Přitom ale ženy přiznávají, že poplatky často hradí společně s partnerem rovným dílem,“ komentoval výsledky on-line průzkumu Libor Svoboda z Ery.

„Odlišné pohledy pohlaví na financování bydlení jsou vůbec zajímavé. Například elektřinu platí podle samotných mužů 41 procent z nich. Podle žen však toto číslo činí jen 25 procent. Nájem podle tří pětin žen hradí oba společně, podle mužů je to ale jen polovina,“ dodal Svoboda.

Ženy i muži se v otázce placení shodnou jen u dvou oblastí a těmi jsou platby za opravy a pohonné hmoty. Zde jednoznačně kralují muži.

Hypotéky: Muž rozhoduje, žena shání informace

Necelá polovina párů žijících ve společné domácnosti má již vlastní zkušenost s půjčkou či hypotékou na bydlení. V budoucnu o ní uvažuje zhruba další třetina.

Podle Svobody si téměř polovina mužů myslí, že jsou to oni, kdo má rozhodující slovo při sjednání hypotéky. Ženy jsou shovívavější a častěji samy potvrzují, že jde o společné rozhodování.

Hypotéka u naprosté většiny lidí představuje velký finanční závazek na desítky let, proto je vždy důležité si před podpisem jakékoliv smlouvy sehnat dostatek informací. Průzkum ukázal, že se lidé nejčastěji radí v bance (54 procent), nebo si vyhledávají potřebné informace na internetu (53 procent). Na rady příbuzných nebo přátel dá zhruba 45 procent lidí.

Obecně jsou ženy opatrnější a spoléhají na více zdrojů než muži. Ukázalo se, že jednoznačně dávají přednost osobnímu kontaktu s bankovním úředníkem, kdežto muži raději potřebná data hledají na internetu. Administrativu spojenou s vyřizováním hypotéky by polovina respondentů nejraději řešila sama. Ženy na to ale nechtějí být úplně samy – upřednostňují společné vyřizování a komunikaci s bankou se svými partnery.

Vybavení domácnosti: Funkční a kvalitní

Více než polovina párů se rozhoduje o investicích do vybavení bytu společně. „Třetina mužů si ale i přesto myslí, že jsou oni těmi, kdo rozhoduje. Ženský hlas však jednoznačně převládá při rozhodování o samotném designu vybavení,“ uvedl Libor Svoboda.

Nábytek a vybavení si většina párů vybírá s ohledem na jeho funkčnost a kvalitu. Jen třetina se rozhoduje hlavně podle ceny a zhruba pětina dává přednost vzhledu a posledním trendům. Tento postoj zastávají častěji muži. Zřejmě zde berou v potaz i technologický vývoj v oblasti domácích spotřebičů, které vnímají jako nedílnou součást vybavení.

Hodinoví manželé jsou v kurzu

Průzkum ukázal i na to, co v domácnosti zvládnou sami partneři a na co naopak už nestačí a objednají si specialistu. „Vyloženě mužskou prací je výměna podlahy nebo obkládání dlaždičkami. Tyto činnosti zvládnou zhruba dvě pětiny oslovených mužů. Zbytek si na tuto práci raději pozve odborníka. Doménou žen je pak mytí oken, i když ve 13 procentech domácností pomáhají i pánové,“ popsal rozdělení domácích rolí Libor Svoboda.

Lidé v poslední době na mnohé činnosti, jako je například montáž vypínače, přivrtání poličky či oprava ucpaného odpadu, využívají kromě elektrikářů, topenářů nebo instalatérů i služeb takzvaných hodinových manželů. „Obvykle se jejich cena pohybuje od 150 do 200 korun za hodinu v závislosti na místě bydliště a také vykonané činnosti,“ popsal současné trendy Libor Svoboda.

Méně často, ale přesto, si odborníky lidé pozvou na vymalování pokoje nebo natírání dveří. Zhruba pětina žen by si ale na tyto činnosti troufla a běžně je ve své domácnosti také vykonává.

Anketa

Kdo ve vaší domácnosti platí většinu výdajů na bydlení?
muž
56 %
žena
18,4 %
asi tak stejně
25,6 %
Celkem hlasovalo 6178 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám