Hlavní obsah

Polovina Čechů si už spoří na penzi, ale stejně zchudnou

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než polovina Čechů si již nějakou formou spoří na penzi v domnění, že si na stáří udrží životní úroveň, nicméně většina z nich stejně bude mít hluboko do kapsy. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu, který si nechala vypracovat ČSOB.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Lidé v produktivním věku si dnes podle průzkumu obvykle ukládají tisíc korun měsíčně. A to je pro udržení životní úrovně v důchodu málo.

Podle odborníků by k tomu, aby se opravdu zajistili, potřebovali spořit alespoň dva a půl tisíce měsíčně, na což ale většina lidí ve svých rodinných rozpočtech nemá.

Na celostátní průměrnou mzdu, která činí něco málo přes dvacet tisíc korun měsíčně, totiž ve skutečnosti nedosáhne bezmála 70 procent obyvatelstva.

Lidé spoléhají na stát

„Padesát pět procent lidí je zároveň přesvědčeno, že by je ve stáří měl finančně zabezpečit stát,“ konstatovala s odvoláním na průzkum ČSOB.

Tři čtvrtiny považují za vhodný způsob spoření na stáří penzijní připojištění, 40 procent se kloní k životnímu pojištění.

Jako sumu, se kterou by v důchodovém věku vystačili, lidé ve vztahu k dnešním příjmům a cenám nejčastěji v průzkumu uváděli 15 000 – 20 000 korun měsíčně. Při současné průměrné penzi 10 065 Kč by tedy musel mít další příjem ve výši 7 435 Kč měsíčně nebo si dnes odkládat dva a půl tisíce měsíčně.

„Struktura úspor českých domácností je výrazně vychýlená ve prospěch bankovních vkladů a stavebního spoření. Podílové fondy, penzijní fondy a životní pojištění hrají i přes vzestupný trend stále mnohem menší roli než ve finančně vyspělejších zemích,“ tvrdí Tomáš Sedláček, hlavní makroekonomický stratég ČSOB.

Anketa

Spoříte si na důchod?
ano, méně než 1000 korun měsíčně
52,5 %
ano, více než 1000 korun měsíčně
22,4 %
ne
25,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 37839 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám