Hlavní obsah

Pět velkých bank zaplatí za manipulace rekordní pokutu

Pětice velkých mezinárodních bank zaplatí americkým a britským úřadům pokutu v celkové výši 5,7 miliardy dolarů (140 miliard korun). Banky tím ukončí vyšetřování, které je proti nim vedeno kvůli manipulaci na devizovém trhu. Ve středu to oznámilo americké ministerstvo spravedlnosti.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Švýcarská bankovní skupina UBS přiznala vinu za manipulaci s klíčovými globálními úrokovými sazbami, uvedlo americké ministerstvo spravedlnosti.

Článek

V rámci dohody přiznaly vinu na manipulaci se směnnými kurzy americké banky JPMorgan Chase & Co a Citigroup a britské Barclays a Royal Bank of Scotland (RBS). Tyto bankovní domy přiznaly, že při manipulacích s kurzy amerického dolaru a eura spolupracovaly v období mezi prosincem 2007 a lednem 2013.

Švýcarská bankovní skupina UBS přiznala vinu za manipulaci s klíčovými globálními úrokovými sazbami, uvedlo ministerstvo podle agentury Reuters.

Americká ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová řekla, že devizoví makléři těchto bank v uvedených letech „téměř každý den” s pomocí soukromých chatovacích programů manipulovali s devizovými kurzy.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americká ministryně spravedlnosti Loretta Lynch zdůvodňuje rekordní pokutu bankám za manipulace devizovým trhem.

„Poškodili tak nespočet svých klientů, investorů i institucí po celém světě,” dodala.

JPMorgan Chase se vyhne stíhání tím, že americkému ministerstvu zaplatí 550 miliónů dolarů, Citigroup mu uhradí 925 miliónů dolarů. Barclays dostala pokutu 650 miliónů USD a RBS bude muset za ukončení vyšetřování zaplatit 395 miliónů USD.

Součástí celkové pokuty je částka 1,6 miliardy dolarů, kterou budou tyto banky muset zaplatit americké centrální bance (Fed). Barclays navíc pošle 1,3 miliardy dolarů úřadu pro finanční služby státu New York, americké Komisi pro termínové obchodování s komoditami (CFTC) a britskému úřadu pro dohled nad praktikami na finančním trhu.

UBS už dříve oznámila, že zaplatí úřadům pokutu ve výši 545 miliónů dolarů. Banka přistoupila na to, že přizná vinu v případu manipulace s klíčovou Londýnskou mezibankovní nabízenou sazbou (LIBOR), od níž se odvozují úroky pro řadu soukromých i veřejných transakcí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám