Hlavní obsah

Česká ekonomika padá. Německá a slovenská přitom roste

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesla o 0,7 procenta a mezičtvrtletně o 0,8 procenta. Ve zpřesněném odhadu o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Struktura změn HDP v prvním čtvrtletí potvrdila naše očekávání: prudce klesá soukromá spotřeba a investice, ekonomiku drží nad vodou export,“ uvedl ekonom Pavel Mertlík z Raiffeisenbank s tím, že překvapivě v prvním čtvrtletí stabilizovala ekonomiku vládní spotřeba.

Mertlík očekává za celý letošní rok pokles ekonomiky o 0,2 procenta, a to za předpokladu, že nedojde k neřízenému odchodu Řecka z eurozóny. „Tím by se prohloubila recese všude v Evropě a v takovém případě počítáme s propadem českého HDP v letošním roce o 0,6 procenta,“ nastínil Mertlík.

„Obecná nechuť lidí nakupovat, snaha šetřit a pocit velmi vysokých cen v obchodech způsobují, že výdaje domácností na konečné spotřebě spadly o 2,9 procenta. Výdaje na dlouhodobou spotřebu dokonce klesly o 11,5 procenta,“ uvedl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Sousedům Česka ekonomika roste

Podle Jiřího Mosera ze společnosti PwC ČR lze považovat výsledek tuzemské ekonomiky v prvním kvartále za relativně dobrý.

„Dařilo se i našemu největšímu obchodnímu partneru – Německu, které dokonce v tomto období zrychlilo meziroční tempo růstu. Dubnová čísla z německého průmyslu však ukazují, že největší evropská ekonomika není zcela imunní vůči globálním vlivům, a letošní rok bude velmi náročný,“ připomněl Moser s tím, že pro české hospodářství očekává za celý letošní rok „kladnou nulu“.

Pro srovnání čísla ohledně vývoje HDP u našich sousedů. Na Slovensku HDP rostl meziročně o tři procenta a mezičtvrtletně o 0,7 procenta. V Německu byl růst o 1,2 procenta, respektive o 0,5 procenta. Růst hlásí i Rakousko (meziročně o 0,7 procenta) a Polsko (meziročně o 3,8 procenta). Jen Maďarsko zaznamenalo pokles o 1,5 procenta, respektive o 1,3 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám