Hlavní obsah

Audit v pražském dopravním podniku prověří podezřelé zakázky

Právo, Novinky, jim, pit, trj
Praha

Kauz kolem Dopravního podniku Praha (DPP) se nahromadilo tolik, že už to nenechává vedení hlavního města chladným. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) ve čtvrtek prohlásil, že DPP bude podroben auditu, do kterého zapojí i známé odborníky, jako například ekonoma Miroslava Zámečníka. Audit má prověřit všechny podezřelé zakázky a smlouvy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Situace kolem DPP je vážná, bojím se dívat na televizi nebo sledovat noviny, abych se nedozvěděl o nějaké další kauze,“ posteskl si Svoboda.

Co udělat pro to, aby se situace zlepšila? Podle primátora je nutné zprůhlednit zakázky. Rovněž bude zadán audit u všech podezřelých smluv. Prověří se prodej a tisk kupónů. Svoboda rovněž uvedl, že DPP musí snížit náklady na městskou dopravu o deset procent.

„Jsem si vědom, že slovo audit se dnes používá neskutečně často. Nahrazuje se jím řešení nebo získává čas. Ale v případě DPP je to jediná možnost, jak spekulace potvrdit, nebo vyvrátit,“ informoval Svoboda.

Nejnižší cena a průhlednost

Na Svobodova slova navázala nová šéfka DPP Magdalena Češková. Podle ní je prioritou při zadávání zakázek nejnižší cena a průhlednost. Informace o tendrech budou umisťovány na webu DPP.

DPP hodlá vydat novou směrnici o zadávání zakázek. Chystá se rovněž i nová zakázka na tisk jízdenek. Podnik vybere také nové služby IT. Výběrová řízení budou pro více dodavatelů, uvedla Češková.

Pražský dopravní podnik je největší společností tohoto druhu v zemi, jeho stoprocentním vlastníkem je hlavní město Praha.

Na nového generálního ředitele si zřejmě bude muset DPP ale ještě počkat. Městu se dosud nepodařilo najít personální agenturu, která by výběr zorganizovala. „Důvodem je velký tlak zvnějšku,“ řekl k tomu Svoboda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám