Hlavní obsah

Šéf fondu nařčen z užívání daňového ráje. Je to jen investování, říká

Právo, Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda správní rady Nadačního fondu proti korupci (NFPK) Karel Janeček při svém podnikání využívá výhod daňových rájů, tvrdí advokátní kancelář, kterou fond kritizuje. Kancelář upozornila, že investiční fondy, s jejichž prostředky Janeček obchodoval, sídlí na ostrově Mauricius. Janeček nařčení odmítá.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Předseda správní rady NFPK Karel Janeček

Článek

Informaci Právo obdrželo od pracovníků advokátní kanceláře Šachta & Partners, kterou NFPK v prosinci kritizoval za podíl na vyvádění peněz z pražského dopravního podniku k rukám lobbisty Ivo Rittiga.

Podle tvrzení advokátů je Janeček dokonce v podezření z daňových úniků v řádech minimálně 200 miliónů korun, když podniká prostřednictvím zahraničních společností, které jsou řízeny z ČR, mají zde faktickou stálou provozovnu, ale neplatí v Česku daně z příjmu ani z kapitálových výnosů.

Janeček v sobotu rádiu Impuls využívání daňových rájů popřel. „Já osobně ani zprostředkovaně nepoužívám žádné daňové ráje. Je potřeba rozlišit mezi kapitálovým investováním do fondů a podnikáním někde v daňových rájích. Tady není ani omylem vyhýbání daní, prostě investice do fondů se nezdaňují. Jinak to ani nefunguje, takhle to zákonodárce chtěl.“

Očekává další útoky

Útoků podle svých slov čeká víc a prý ho i baví: „Věřím, že lidi mají trošku rozumu v hlavě a chápou, že korupčníci se začali bát a kopou kolem sebe živě a nesmyslně. Co jiného můžou dělat, než na mě vymýšlet lži, očekávám spoustu útoků, ani omylem se jich nebojím, mě to spíš baví, jak to rozjeli, jakým způsobem. Věřím tomu, že nás to posílí.“

Společnost RSJ, a. s., kde je Janeček předsedou představenstva a hlásí se k ní jako akcionář, má sídlo v Praze na Malé Straně a působí na derivátových burzách v Londýně, Frankfurtu nebo v Chicagu. V Česku vykázala za loňský rok zisk ve výši 17 miliónů korun.

Z toho jasně vyplývá, že důvod založení fondů a alokace drtivé většiny zisků struktury na Mauriciu je daňový.
text z materiálu advokátní kanceláře Šachta & Partners

Až miliardové zisky však mají vznikat v investičních fondech, s nimiž RSJ obchoduje. Ty však mají podle advokátů stejné konečné vlastníky jako RSJ.

„Investičních fondů, s jejichž prostředky RSJ obchoduje nebo v minulosti obchodoval, je více. Všechny jsou obdobné, sesterské. Všechny sídlí na Mauriciu a jejich jména jsou STS High Yield, RSJ II PowerFunds, Inc. PCC, RSJ PowerFunds, Inc. PCC,“ uvádí se v materiálu, který má Právo k dispozici.

Ekonom: O daňový únik nejde

Zdanění příjmu právnických osob na Mauriciu je jen tříprocentní, zatímco v Česku dosahuje 20 procent. Daň z kapitálových výnosů je na Mauriciu dokonce nulová, u nás 15procentní.

„Z toho jasně vyplývá, že důvod založení fondů a alokace drtivé většiny zisků struktury na Mauriciu je daňový,“ dovozuje v materiálu kancelář, která je s Janečkem na nože.

Podle ekonoma poradenské firmy Partners Pavla Kohouta není samotné podnikání přes společnosti přihlášené v daňových rájích ničím protiprávním. „Podobný postup je běžný a o žádný daňový únik nejde,“ uvedl Kohout.

„Běžně se vyskytuje, že firma má administrativní centrum v Londýně, daňový domicil třeba v Karibiku na ostrově Curaçao a management může mít třeba v Praze. Je to jen nafouknutá bublina, nic víc. Někdo se Janečka pokouší odstranit,“ míní ekonom. To však nic nemění na skutečnosti, že český stát je kvůli tomu ochuzen o velké částky, které by jinak Janeček odvedl na daních do státní pokladny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám