Hlavní obsah

Slovensko má velké zásoby uranu, těžbu ale odmítlo

– Bratislava
Novinky, pit, ivi

Podle průzkumu kanadské společnosti Tournigan Energy patří uranové ložisko Kurišková v košickém okrese mezi největší na světě. Jak ale uvedl v pondělí slovenský ministr hospodářství Juraj Miškov pro agenturu SITA, v nejbližší době se těžba uranu na Slovensku neplánuje.

Foto: Reuters

Článek

Kanadská společnost zjistila zásoby v objemu 5,1 miliónu tun rudy při obsahu 0,2 až 0,4 procenta uranu. „Při těchto hodnotách lze vytěžit 14 600 tun uranu. Ložisko Kurišková patří svým obsahem uranu v rudě mezi nejlepší momentálně prozkoumávaná ložiska na světě,“ uvedla společnost začátkem loňského prosince.

Těžbu ale na Slovensku neprosadila. Kromě Kuriškové chtěla uran těžit i v Kremnici, tam to ale přes velký odpor obyvatel vzdala už před lety. Naleziště v Kuriškové je navíc mnohem bohatší. I tam se proti tomu ale lidé postavili.

Jak připomněl server webnoviny.sk, tak vyšší obsah uranu v rudě má pouze projekt McArthur River společnosti Cameco v Kanadě.

Uran vozí z Ruska

Na Slovensku nemá podle tamního ministerstva hospodářství v současné době žádná společnost povolení na těžbu uranu, přitom další ložiska se nacházejí například v okrese Spišská Nová Ves.

Jednoznačně proti těžbě uranu na Slovensku se staví ekologičtí aktivisté, naopak dominantní výrobce elektrické energie, společnost Slovenské elektrárne, by těžbu přivítala.

Jediným dodavatelem jaderného paliva pro slovenské jaderné elektrárny je Rusko.

Jediným místem, kde se v EU těží uran, je Česká republika. Důl se nachází v Dolní Rožínce u Žďáru nad Sázavou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám