Hlavní obsah

Vydatné deště můžou zvednout hladiny řek, na jihu Čech naprší až 90 milimetrů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové varují na jihozápadě Čech před extrémními srážkami. Během úterního odpoledne tam může napršet až 90 milimetrů srážek a dojít k vzestupu hladin řek. Na zbytku území se mohou vyskytovat silné bouřky, které opět mohou doprovázet i přívalové deště, krupobití a poryvy větru.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Během úterního odpoledne a středy očekáváme na jihu a jihozápadě Čech místy 60 až 80 milimetrů, ojediněle až 90 milimetrů srážek. Intenzita deště může přechodně zesílit při ojedinělých bouřkách,” uvedli meteorologové. Srážky podle nich budou trvalejší.

Už ráno přitom upozornili, že na jihozápadě místy napršelo mezi 15 a 62 milimetry.

Hrozí dosažení povodňových stupňů

Podle meteorologů mohou srážky zvednout vodní stavy až nad úrovně povodňových stupňů (SPA).

„Očekáváme, že vydatnost deště bude prostorově velmi nerovnoměrná, a proto v některých povodích může dojít k výrazným vzestupům až nad SPA a jinde bude situace výrazně klidná,” dodali.

Mezi toky nejnáchylnějšími k rychlému vzestupu hladin jsou potoky a říčky v povodí Otavy, Blanice, Malše a Vltavy po České Budějovice.

Varování před vydatnými srážkami platí až do středeční půlnoci. Pro Jihočeský kraj platí i výstraha před povodněmi.

Odpoledne bouřky

V ostatních částech republiky budou v úterý hrozit bouřky, které budou ojediněle intenzivní, doprovázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 30 milimetrů, kroupami nebo silnými nárazy větru s rychlostí kolem 72 kilometrů v hodině.

Nejvyšší pravděpodobnost výskytu silných bouřek je podle meteorologův v  Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém kraji a na Vysočině. Varování platí do půlnoci.

„Během noci na středu bude srážková činnost slábnout, ale v odpoledních hodinách lze minimálně do pátku očekávat na většině území přeháňky a místy bouřky, které mohou být ojediněle intenzívní,” dodali meteorologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám