Hlavní obsah

Nad elegánem českých železnic Stříbrným šípem se znovu tají dech

– Nymburk
Novinky, Aneta Lednová

Jedinečný, legendární, precizní český design. Motorový vůz Stříbrný šíp je světovým unikátem. Sami se na chloubu českých železničních tratí můžete podívat.

Nad elegánem českých železnic Stříbrným šípem se znovu tají dechVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Legendární Stříbrný šíp byl zkonstruován v roce 1938 a o rok později byl představen veřejnosti. Sloužit měl především prvorepublikové smetánce. Začátek druhé světové války veškeré plány zhatil a motorový vůz zůstal v zapomnění.

Podle historického poradce Ludvíka Lososa je vůz opravdu výjimečný. Jedná se totiž o špičku vývoje designu železničních vozidel té doby.

„V roce 1953 se dostal do šumperských dílen, kde ho prakticky zničili. Udělali z něj čalounickou dílnu a vůz tam zůstal stát. Poté se inženýr Bohumil Pokorný rozhodl, že v České Třebové vybuduje železniční skanzen, kam chtěl vůz dostat. To byla první etapa,“ popsal Novinkám Losos, který se na obnově vlaku podílel.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Zrenovovaný pult strojvedoucího

Následovala druhá fáze, kdy o vůz požádali modeláři z Orlickoústecka a chtěli si z něj udělat klubovnu. Hodnota vozu byla ale více než zřejmá. Objevilo se tedy několik projektů, které se snažily o jeho záchranu. Nakonec skončil Stříbrný šíp v Chomutově.

I tam snaha o jeho záchranu ale ztroskotala a Stříbrný šíp se v tristním stavu v roce 2011 přesunul do DPOV Nymburk, kde renovace konečně opravdu začala.

„Vozidlo z vnějšího pohledu a interiérem odpovídá dobovému provedení. Z historického hlediska se udělalo maximum, aby to bylo co nejpodobnější. Vozidlo má nový řídicí systém, nová je tedy elektronika, veškeré ovládání, spalovací motory a převodovky. Pro větší komfort má Stříbrný šíp vakuový záchod a v případě potřeby se tu dá také využít jídelní vozík. Je to podobné jako například v letadle,“ řekl Arnošt Kohl, který měl v DPOV Nymburk opravu na starosti.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Interiér Stříbrného šípu, který je téměř totožný s dobovým provedením

Unikátní Stříbrný šíp se tak zhruba po šedesáti letech opět rozjel. Prochází ještě posledními úpravami a před sebou má ještě několik zkoušek. S vozidlem se počítá pro reprezentační a nostalgické jízdy. Veřejnost si ho bude moci prohlédnout na Dni železnic. Ten se uskuteční v polovině června v Ostravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám