Hlavní obsah

Diktát z Bruselu i eurozmatek. Čeští politici návrhy Evropské komise odmítají

Právo, Novinky, zpe, jas, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Navrhované možné změny azylového systému, které ve středu představila Evropská komise (EK), se českým politikům nezamlouvají. Vadí jim zejména lpění na kvótách pro jednotlivé členské státy, které ČR spolu s dalšími zeměmi střední a východní Evropy odmítá. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zdůraznil, že ČR trvalé kvóty odmítne.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Uprchlíci v provizorním táboře Idomeni (ilustrační foto)

Článek

„Česká vláda nebude souhlasit s žádným systémem povinných trvalých kvót. Migrační politika musí zůstat pod kontrolou jednotlivých členských států,” uvedl předseda vlády.

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) je návrh, který představil první místopředseda komise Frans Timmermans, absurdní.

„On se snad musel zbláznit. Jasně jsme řekli, že kvóty odmítáme, stále si myslím, že bychom je měli jako Slováci a Poláci zažalovat. EU nemůže diktovat migrační politiku a Komise by si měla už uvědomit, že není pupek světa. Zatím vše, co navrhla, bylo špatně,“ řekl ministr financí Právu.

Eurozmatek, tvrdí Chovanec

„Návrh na reformu evropské politiky v oblasti migrace je opět postaven na zavedení povinných kvót. Těm jsme opakovaně řekli ne. I aktuální případ s iráckými křesťany ukazuje, že kvóty jednoduše nemohou fungovat,” konstatoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„Teprve se rozbíhá řešení s Tureckem a už se vymýšlí náhradní? To je buď málo sebedůvěry, nebo eurozmatek,” dodal.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) pro Právo uvedl, že je návrh předem odsouzen k nezdaru, protože kvóty nefungují. Podle Bělobrádka se musí omezit migrace do Evropy a pomoci uprchlíkům na místě.

„Je třeba pokračovat v boji s pašeráky, podepsat dohody jako s Tureckem se státy severní Afriky, posílit ochranu Schengenu, upravit azylové právo EU, jež jde nad Ženevskou konvenci. A neomezovat práva národních států a i samotných uprchlíků,“ uvedl.

Proti i Zeman

Na odmítnutí kvót trvá i prezident Miloš Zeman. „To platí i pro kvóty přestrojené. Vůči této bruselské jezince musí zaznít hlasité ne,” uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Ještě ostřeji se k návrhu vyjádřil šéf ODS Petr Fiala. „'Když to nešlo silou, zkusíme to větší silou.' Tak si představuje prosazení migračních kvót EK. Tuto politiku Bruselu musíme odmítnout,” uvedl na Twitteru.

Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) vyzval k tomu, aby ČR podala u evropského soudního dvora žalobu.

Pospíšil: Úředníci nemají státům co nařizovat

Povinné přerozdělování odmítl i europoslanec TOP 09 Jiří Pospíšil. „Členské státy musí mít právo určit, koho na svém území chtějí a koho ne. Nejde, aby jim to nařizovali úředníci z Bruselu,” tvrdí Pospíšil.

Jako nicneřešící vnímá návrh i místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. „Jsme v situaci, kdy některé státy nedodržují v současné době vlastní ani unijní pravidla. Nedomnívám se, že by tento problém vyřešilo pravidlo nové,” uvedl.

Český azylový systém je podle něj funkční a není důvod přenášet tuto pravomoc na EU. „Navíc přijít nejprve s řešením azylu, přestože zatím není vidět moc pokroku v ostatních oblastech týkajících se nekontrolované migrace, např. v oblasti kontroly vnější hranice, mi přijde nešťastné a jde v konečném důsledku na ruku právě těm, kteří si přejí Unii rozbít," dodal.

Neprůchodné, tvrdí státní tajemník pro EU

Trvalý mechanismus přerozdělování nabídnutý Evropskou komisí odmítl i státní tajemník pro Evropské záležitosti Tomáš Prouza.

"Dala na stůl dvě varianty, při plném vědomí, že návrh permanentních kvót je naprosto neprůchodný," napsal Prouza ČTK v textové zprávě. "Reálně se tedy budeme bavit o tom, jak pomoci a ulehčit zemím, které se nečekaně ocitnou pod tlakem," dodal. Umí si představit debatu o zrychlení azylové procedury.

"Protože v některých zemích trvá příliš dlouho. Ale neumím si představit, že by se členské státy dokázaly vzdát práva rozhodovat o tom, koho a na základě jakých kritérií na své území přijmou," napsal.

Podle informací Novinek chtějí ještě ve středu někteří senátoři přijmout usnesení, které by návrhy Evropské komise striktně odmítlo.

Návrhy EK počítají s možnosti úprav pravidel, podle kterých se v Evropské unii rozhoduje o azylových žádostech. Obě navržené varianty počítají s přerozdělováním migrantů. Slabší z nich jen v případě mimořádného přetížení členské země, která se potýká s velkým přílivem žadatelů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám