Hlavní obsah

V Milovicích se zabydlují pratuři, předci krav

– Milovice
Právo, Radek Plavecký

Pět krav a jednoho býka pratura, předka dnešních krav, přivezli v úterý chovatelé a ochránci přírody z Nizozemska do Čech. Pratuři se zabydlují v oboře u středočeských Milovic, kde už od ledna žijí divocí koně. Zvířata budou zatím žít odděleně. Mladé jalovice s býkem jsou v menší aklimatizační oboře, ale asi po měsíci by se měly obory propojit a zvířata tady podle ochranářů přírody ze společnosti Česká krajina budou společně spásat zdejší bujnou vegetaci.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Stádo praturů

Článek

Pratur, předek domácího skotu, patřil po tisíce let mezi nejdůležitější lovnou zvěř pravěkých lovců. Na počátku 17. století byl vyhuben, ale v Nizozemsku se vědci pustili do zpětného šlechtění a podařilo se z několika primitivních plemen vyšlechtit zvíře, které je praturům velmi podobné.

„V současnosti jsou již k dispozici zvířata druhé a třetí generace. Především býci již poměrně dobře odpovídají svým vzhledem samcům pratura,“ vysvětlil Dostál. Pratuři podle něj měli mohutné slonovinově světlé rohy s černými špičkami. Jejich letní srst byla hladká a krátká, na zimu zhoustla a znatelně se prodloužila. „Býci byli černí se světlým, někdy žlutavým úhořím pruhem podél páteře, samice byly hnědé až hnědočervené, podobně jako telata,“ popisoval Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Radek Plavecký, Právo

Stádo praturů

Zpětně šlechtění pratuři v Milovicích budou prvním stádem ve střední a východní Evropě. Druhá část zásilky z Nizozemska pokračovala v úterý dopoledne z Milovic do Rumunska k deltě Dunaje.

V Milovicích doplní zpětně šlechtění pratuři skupinu patnácti divokých koní, kteří v lokalitě spásají místní step od ledna letošního roku. „Právě kombinace koní a turů má na údržbu pastviny ten nejlepší efekt. Zatímco koně se soustředí na traviny, tuři ve větší míře odstraňují náletové dřeviny a různé byliny, které koně nežerou. Takto kombinovaná pastva zabraňuje, aby na lokalitě začaly některé rostliny převládat na úkor jiných,“ uvedl Miloslav Jirků.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Šestičlenné stádo praturů přivezli chovatelé z Holandska do Milovic, kde se zvířata zabydlují v aklimatizační oboře.

Na území současné České republiky byl pratur velmi hojně rozšířen a v českých zemích byl vyhuben až ve vrcholném středověku, patrně ve 12. až 13. století.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Na nové sousedy se přišli podívat divocí koně, kteří jsou v milovické oboře od ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám